Türkiye'de akvaryumda balık besleyen akvaristler gün geçtikçe artıyor. Balık beslemeye başlayan 7'den 70'e herkes ilk önce Japon balığı ile başlar. Gösterişli ve canlı renklere sahip bir balıktır. Türkiye'de ona Japon balığı denilmekte, yurt dışında ‘gold fish' deniliyor. Bilimsel ismi ise ‘Carassius auratus'dur. Ana kökeni Asya kıtası olan bir balıktır.
Fanuslarda beslenmeye çalışılsa da en az 40 ila 70 litre su kapasiteli akvaryumlarda beslenmelidir. Japon balıklarının mideleri yoktur, bu sebeple doyma hisleri de bulunmaz. Balık beslemeye yeni başlayan akvaristler, balıklarını yem yerken izlemeyi istediklerinden Japon balığını aşırı besleme yanlışa düşebilmektedirler. Akvaryuma yem atıldıkça, yemin peşinden giden Japon balığı bir süre sonra hastalanacaktır ve ömrü uzun olmayacaktır.
Japon balıkları barışçıldır. Akvaryumlarda başka türlerle uyum içerisinde yaşabilirler. Genel olarak 35 santimetre boya ulaşabilmektedirler. Japon balıklarına doğal ve sağlıklı akvaryumlarda bakıldığında yaklaşık 25 yıl yaşayabilirler.
Japon balıklarının sağlıklı bir ortamda yaşabilmesi için akvaryumun Japon balığının doğal yaşam ortamına benzetilmesi gerekir. Kesinlikle fanus gibi dar hacimli mekânlara hapsedilmemelidir. Akvaryum suyunun sıcaklığı ortalama 18-24 santigrad derece olması gerekmektedir. Suyun pH değeri 6-8 arasında olmalıdır. Türkiye'deki musluk suları ortalama olarak bu pH değerindedir. Ancak akvaryuma eklenmeden önce en az 3-4 gün dinlendirmeli, bu işlemden sonra balıklar akvaryuma dâhil edilmelidir.
Japon balıklarıyla aynı akvaryuma konulacak diğer balıklar, Japon balığından çok küçük ya da çok büyük olmamalıdır. Japon balığı, kendinden çok küçük olan balıkları yeme girişiminde bulunacaktır. Kendinden daha büyük olan balıklar ise Japon balığının uzun kuyruğunu yiyebilirler.
Japon balığı akvaryumlarında dekorasyon sade olmalıdır. Canlı bitki olarak kalın yapraklı bitkiler tercih edilmelidir. Aksi takdirde bitkiler Japon balığı tarafında afiyetle yenilecektir. Japon akvaryumuna eklenebilecek kalın yapraklı canlı bitkilere örnek olarak; Anubias, Saz ve Crypto gibi bitkiler verilebilir. Akvaryum tabanında kullanılacak malzeme midye kırığı veya quartz gibi ufak taneli malzemeler seçilmelidir. Japon balığı dipte yem ararken bir miktar kumu ağzına çeker. Bu sebeple tabanda iri taneli malzeme olursa, sonuç Japon balığını ölümüyle sonuçlanacaktır. Akvaryuma misket, bozuk para gibi maddelerin atılması balığın bu maddeleri yutarak veya bu maddelerin suda salınım yapması balığı zehirleyecektir. Bu hususlara dikkat edilmelidir.
Japon balığı hem etçil hem otçul bir diyete sahiptir. O yüzden yemleme yaparken her iki grup yemler kullanılmalıdır. Ayda bir ya da iki defa bezelye, ıspanak gibi sebzeleri haşlayarak ufak parçalar halinde Japon balıklarınıza verebilirsiniz. Bu değişiklik balıkların strese girmelerini önler ve daha formda kalmalarını sağlar.
Akvaryumun filtrasyonu için, akvaryum suyunun tamamını çevirebilecek güçte iç motorlar ve büyük hacimli akvaryumlarda ise dış motor kullanımı faydalı olacaktır.
Doğal ve sağlıklı bir Japon akvaryumunda, eğer balıklar erişkin hale geldiyse yavru alabilmek mümkündür. Japon balıklarının cinsiyet ayrımı oldukça güçtür. Sadece üreme zamanlarında erkek Japon balıklarının solungaçlarında kabarcık benzeri yapılar oluşur. Japon balıkları düz yumurta dökerler. Çok sayıda yumurta akvaryum tabanına yayılır. Su koşullarına bağlı olarak bir hafta içinde yavrular yumurtadan çıkar. Bu süreç içinde diğer Japon balıkları ayrı bir akvaryuma alınmalıdır.
Japon balıkları ülkemizde oldukça ilgi görmektedir. Ekonomik değeri olan bir süs balığıdır. Akvaryumculara gittiğinizde en çok Japon balıklarının satışta olduğunu göreceksiniz. Eğer sizde bu asil balığı beslemeye karar verdiyseniz, onu en iyi şartlarda besleyin böylece o da size gerçek anlamda bir mutluluk verecektir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.