Önceki makalemizde, Visual Studio'ya giriş yapmış, yeni bir web projesi oluşturmuştuk. Bugün Visual Studio ile ilk satırlarımızı yazmaya başlıyoruz.
Visual Studio, yazılımcıların hali hazırdaki işlerinin zorluğunu en aza indirgeyerek, sadece algoritma kurmalarına imkan sağlar. Diğer yazılım dillerinde ki gibi neyi nereye yazacağınızı sizin düşünmenize gerek yoktur. Bu işlemi bizler için Visual Studio gerçekleştirir ve sadece 'kod' yazmak kalır bizlere.
Bugün bunu en basit haliyle, Asp. NET kontrollerinden en basitlerini; TextBox, Label ve Buton kullanarak basit bir proje geliştireceğiz. Öncelikle bu kontrollerin anlamlarına bir göz atalım ;
TextBox : TextBox kontrolü, veri girişi için kullanılmaktadır. Client tarafında kullanıcının veri girişi yapması için bu kontrol kullanılır. Ziyaret ettiğimiz web sitelerinde bu kontrol ile Kullanıcı adı ve şifre tanımlamalarda sık sık karşılaşırız. Adımızı, Soyadımızı yazdığımız kısacası sunucuya gönderdiğimiz her türlü TEXT veriyi bu kontrol sayesinde göndeririz.
Label : Bir çoğumuzun kullanmaya başladıktan sonra, neden el ile yazmayayım ki diye düşüneceği kontroldür. Sadece Text barındırır. Kullanıcı bu text'e doğrudan müdahale edemez. Daha çok seçim sebebim, Visible (Görünürlük) özelliğinin bulunmasıdır. Kullanıcı adı veya şifrenizi yalnış girdiğinizde çıkan "Hata" uyarılarının bir çoğu Label nesnesinin Text özelliği kullanılarak üretilmiştir.
Button : Ve Vazgeçilmezimiz. TextBox veya diğer nesnelere girdiğimizde bu olayın tetiklenmesi için bir kontrole ihtiyaç duyarız. (Giriş Butonları, Gönder Butonları...) Bu kontrolün adı Button.
İpucu : Visual Studio ile bize gelen kontrollerin genelinde ;
* Visible (Görünürlük - true ya da false değerleri alır. )
* Text (Yazı, string değeri alır. )
* Enable (Aktivasyon, true ya da false değerleri alır. )
Özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri nasıl kullanacağız ? Buyrun...
Projemizde, bahsettiğimiz kontrollerden 1'er tane bulunuyor. Aklımızda ki Senaryoya göre, Button'a basılarak olay tetiklendiğinde, Label'ın Text'inin (Şu anda Label) TextBox'ın değerini alması.
Ayrıca ipucumuza atfen, web sitemizin başlığınında bu değer olması...
Senaryo gereği, projemizde Button'un üzerine 2 kez tıkladık. Visual Studio bize Button1_Click (Basıldığı anda) Tetiklenecek olaylar listesini yazacağımız yeri açtı.
Ve. . Yardımcı olmaya devam ediyor. Gördüğümüz üzere, İsim vermediğimiz Label, Label1 ismi almış. Biz Lab yazdığımızda (Leb demeden leblebiyi anlatıyor) bu kontrol listemizde çıkıyor.
Kontrolümü buldum. . (. ) ayıracı ile bu kontrolün özelliklerine ulaşıyorum. Bizi burada ilgilendiren kısım Text özelliği. Çünkü değiştirmek istediğimiz özellik bu.
Oda ne? Hata. . Visual Studio, bir satırın sonunda ; eksik olduğunu söylüyor. Hatanın üzerine tıkladığımızda bizi 22. satıra, ; (Noktalı virgül) koymamız gereken yere götürüyor ve hata noktasına kadar gösteriyor.
Hatamı düzelttikten sonra Projemizi Build ederken, bir önceki makalemizde bahsettiğimiz, Web. Config dosyası oluşturulsun mu uyarısı ile karşılaşıyoruz. Konfigürasyon dosyamız gerekli olduğundan, Bizim için Web. Config dosyasını Debug modunda ayarlamasını isteyip, projemizi başlatıyoruz ;
TextBox'ımıza : BilgiUstam. com yazarak Button'a bastım. Label değeriyle eş zamanlı olarak, sayfamızında başlığı değişmiş durumda.
Senaryomuzu tamamladık!
İlk web projemize, 'Merhaba Dünya' ile değil, BilgiUstam ile Merhaba diyoruz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.