Tıp alanında yeni bir bulgu, tarçın ve tip 2 diyabet ilişkisidir. Tarçında bulunan doğal ajanlar, insülin görevi görerek kan şekeri düzeylerini sabit tutmayı sağlar. Böylece LDL (kötü kolesterol) 'yi düşürür ve sağlık açısından bir çok fayda sağlarlar.

Tarçın, tüm dünyada iyi bilinen ve tariflere lezzet ve aroma katmak için kullanılan bir baharattır. Bir tutam tarçın yiyecek ve içeceklerin tadını dramatik bir biçimde değiştirebilir. Bugünlerde bu baharat gelişti; sadece lezzet katmak amacıyla değil, hastalıkları tedavi amacıyla tıpta kullanılmaya başlandı. Doğru olamayacak kadar güzel görünse de, araştırmacılar tarçının tıp alanında bir çok şeye faydalı olduğunu ispatladı. Bu hastalıklardan biri de tip 2 diyabettir.

Tarçın Diyabetin Kontrolünde Gerçekten Etkili Mi?

Diyabet; kandaki glikoz düzeylerini artırmaya eğilimi yaratan bir hastalıktır. İnsülin ise, kan şekeri seviyelerini kontrol eden ve yükselmesini engelleyen bir enzimdir. Tip 2 diyabet, yaşa bağlı olarak veya insülin hormonunu üreten pankreasta bir hasar oluşması nedeniyle oluşuyor olabilir. Bazı durumlarda, şeker hastalığı kalıtsal da olabilir. Hamile kadınlar da hamilelikte bu sorunu yaşayabilirler; buna" gestasyonel diyabet" denir ve doğum sonrasında kan şekeri normale döner. Nedeni ne olursa olsun, diyabet zamanında tanı almaz ve tedavi edilmezse yavaş yavaş bir kişinin sağlığını bozan bir sağlık durumudur. Bu nedenle bir çok doğal yada kimyasal formülde ilaç bu hastalığın tedavisi amacıyla üretilmiştir.

Tip 2 diyabette vücut, insüline karşı bir direnç geliştirir. Pankreas yeterli insülin salgılasa bile vücut gelişen direnç nedeniyle bunu kullanamaz. Son zamanlarda yapılan bir araştırmada tarçın ve tip 2 diyabetin gerçekten bağlantılı olduğu ve diyabet tedavisi için tarçın almanın kan şekeri üzerinde bir kontrol sağladığı aynı zamanda insülin yapımını arttırdığı gösterilmiştir. Tip 2 diyebet tedavisine tarçını dahil etmek insülin yapımının artmasını, dolayısıyla kan şekerinin düşürülmesini sağlar. Çin tarçını ve seylan tarçını olarak bilinen iki çeşit tarçın vardır. Çin tarçını diyabeti tedavi etmek için kullanılırken, seylan tarçını yiyeceklere aroma katmak için kullanılır.

"Cinnamon cassia" olarak bilinen Çin tarçını, methyl hydroxy chalcone polimeri (MHCP) olarak adlandırılan bir aktif madde içerir. Bu madde, daha fazla insülin üretmesi için pankreası uyarır ve vücudun insülin duyarlılığını arttırmayı sağlar. Tarçın toz, kapsül, hap ve hatta sıvı şeklinde alınabilir. Tip 2 diyabet tedavisinde tarçının faydalarından biri de, vücuttaki insülin reseptörlerini harekete geçirmesidir. Tarçın yalnızca kan şekeri seviyesini düşürmez aynı zamanda, vücutta kötü kolesterol olarak bilinene LDL ve trigliserid düzeylerini de düşürür. Bazı araştırmacılar, bir grup gönüllü üzerinde bir çalışma yaparken tarçın ve tip 2 diyabet arasındaki bağlantıyı kanıtlandı. Yüksek kan şekeri seviyelerine sahip gönüllülere yaklaşık bir hafta boyunca günlük beslenmelerine küçük bir miktar tarçın dahil etmeleri söylendi. Bir haftanın sonunda, kan testlerinde kan glukoz seviyelerinde iyileşme gözlendi. Böylece diyabet tedavisinde tarçının etkili olduğu bulunmuştur. Ancak, çok fazla tarçın tüketmek hipoglisemi olarak bilinen kan şekeri düzeylerinin normalin altına düşmesine yol açabileceğinden, tarçının yan etkilerinin farkında olunmalıdır.

Tip 2 diyabetin istenmeyen komplikasyonlara yol açmaması için, diyet ve ilaçlar yardımıyla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tip 2 diyabet ve diğer her türlü hastalık için herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Sağlıkla kalın!

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi