02/12/2014 0:53
Sağlıklı beslenme, özellikle son yıllarda oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bunun nedeni ise, beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Özellikle de fast food alışkanlığı son yıllarda büyük bir hızla artarken, bunun neticesinde de birçok hastalık artış göstermiştir. Obetize ise bu hastalıkların başında gelmektedir. Yine, şişmanlık obezite dışında bazı hastalıkların tetikleyicisi de olabilmektedir. Obeziteden kurtulmak içinse, ilk uygulanan yöntemlerin başında ise diyet gelmektedir. Diyetler de, oldukça çeşitli olabilmektedir. Karatay diyeti de, bu diyet türlerinden birisidir.

Karatay adı verilen diyet, beslenme alışkanlıklarını doğru bir şekle getirerek, kalıcı ve de sağlıklı bir biçimde zayıflamayı sağlayan bir diyet türüdür. Hem sağlık hem de güzellik sebebiyle fazla kilolarından kurtulmak isteyen bayanlar, birçok farklı yöntem denemektedir. Ama bulunan teknikler kilo verme problemini her zaman kalıcı olarak bir çözüme kavuşturamaya yetmemektedir. Fazla kilosu bulunan kişiler, kilolarından kurtulmak için uyguladıkları diyetleri bırakırlarsa eğer, bu durumda diyetle verilmiş olan kilolar yeniden geriye alınmaktadır. Bu durumda kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin harcamış oldukları çaba ve de emek boşa gitmiş olmaktadır. Bu da, insanları psikolojik yönden olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Kişilerin sağlıklarını doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyen kilo problemi, günümüzde obezite ismini almakta ve günümüzün en büyük problemlerinden birisi olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeye neden olan etken ise, obezite'nin sorun olduğu psikolojik problemler ve bazı hastalıklardır. İnsanların sağlıklarını ve psikolojilerini olumsuz bir şekilde etkileyen bu problemin çözülmesi için Karatay Diyeti son yıllarda kullanılan diyetler arasında yer almaktadır. Karatay diyetini geliştiren kişi Dr. Canan Karatay Efendigil'dir. Bu diyetin oluşturulma nedeni ise, kişilerin istemedikleri kilolardan kurtulması ve de daha sağlıklı bir biçimde beslenmeleridir. Karatay Diyetinin kendine has bazı özellikleri mevcuttur. Öyle ki, bu diyetin en önemli özelliklerinden birisi, yağlı gıdalardan uzak durulmasıdır.

Yine gıdaların doğru bir biçimde ve de belirli bir miktarda tüketilmesi, Karatay diyeti tarafından amaçlanan noktalar arasında yer almaktadır. Karatay Diyetini hazırlayan doktor olan Canan Karatay; insanların karbonhidrat tüketiminin olması gerekenden fazla olduğunu ve bu nedenden dolayı da obezite probleminin gün geçtikçe arttığını ifade etmektedir. Karatay diyetinde, kolesterolün insan vücudu için faydalı olduğunu öne sürülmektedir. Bu nedenden dolayı da bu diyet, tıp dünyasından bazı reaksiyonlar almıştır. Diyeti hazırlayan Canan Karatay'a göre, kolesterolün insan beyninde %90 oranında bulunmaktadır. Karatay Diyeti adı verilen diyet, kişilerin verecekleri fazlalık kiloların kalıcı olacağına dikkat çekmektedir. Yine bu diyete göre, eğer diyet doğru ve kalıcı bir şekilde uygulanırsa, alınan kiloların tamamıyla yakılmaktadır. Bu diyet, belirli bir süre uygulanıp sonra da bırakılacak bir diyet olarak değerlendirilmemektedir.

Karatay Diyeti ismi verilen bu diyetin, belli başlı birtakım özellikleri vardır. Bu diyette, tüketilen gıda bakımından esneklik bulunmaktadır. Karatay diyetinde asıl önemli olan ne kadar yediğin değil, ne yediğindir. Bu diyette karbonhidrat içermekte olan besinlerin tüketimi bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise diyete göre, insan vücudunda oluşan yağ mikatarının karbonhidrat ve hareketsizliğe bağlı olarak değişmesidir. Karatay Diyeti kuruyemişlerin yararlı olduğunu savunmaktadır. Leblebi, fındık, badem ve ceviz, gibi kuruyemiş türlerinin sık bir biçimde tüketilmesi, bu diyette oldukça önemlidir. Karatay Diyetinde ekmek, hamur işi, şekerli gıdalar ile işlenmiş ürünlerin tüketilmesi yasaktır. Ayrıca vitamin bakımından zengin olan meyvelerin tüketimi de bu diyette yasaklar arasında yer almaktadır. Bunun nedenine bakıldığında ise, meyvelerde yer alan ve früktoz adı verilen meyve şekeridir. Bu nedenle bu tür meyvelerin tüketimine diyette yasak getirilmiştir.

Karatay Diyetinin nasıl uygulandığı incelendiğinde ise, bu noktada en önemli öğünlerden birisini kahvaltı oluşturmaktadır. Bu diyete göre kahvaltıda omlet, 1 dilim peynir, kırmızı biber, ceviz, kayısı ve de 7 adet yeşil zeytin tüketilmelidir. Hazırlanan omlette yumurta sayısı ise, 2 adet olmalıdır. Kahvaltıda yer alan besinlere bakıldığında yağ oranı düşük ve de hafif yiyecekler göze çarpmaktadır. Kahvaltı öğününün ardından sırada öğle yemeği vardır. Bu menüde en önemli besinlerin başında ise salata gelmektedir. Salatanın içinde maydanoz, havuç, kırmızıbiber, limon suyu, haşlanmış buğday ve de haşlanmış yeşil mercimek bulunması önemlidir. Bu diyet türünde akşam öğünlerinde ise, çorba oldukça önemli yer tutmaktadır. Karatay diyetinde, öğünlerde yer alan besinler olanaklara göre değişebilmektedir. Bu diyette asıl önemli olan, besinlerin yağsız ve de hafif seçilmesidir. Bu ölçüler dikkate alınarak, kişi kendine bir menü hazırlayabilir. Bu diyet türünde zeytinyağı tüketiminde herhangi bir kısıtlama mevcut değildir.

Akşam 8'den sonra yemek yememek de, bu diyetin kuralları arasında yer alır.

Karatay diyeti, kişilere sağlıklı beslenme ve de kilo verme konularında yardımcı olmaktadır. Tabi bu diyeti uygularken, aynı zamanda yürüyüş ve egzersiz yapmak ve de hareket etmek de önemlidir. Bu diyette acıkılmadığı sürece ara öğün yemeye gerek yoktur. Fakat acıkıldığında hafif ve de yağsız yiyecekler tüketilmelidir. Diyete göre, diyet sürekli bir şekilde uygulanırsa sağlıklı beslenme ve kilo verme mümkün hale gelmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi