Ayva, tarihten çok eski çağlardan beri kullanılan bir meyvedir. Romalılar, bu meyvenin değerini çok iyi bilmişler, baldan parfüme kadar pek çok şeyde ayvayı kullanmışlardır. Ayvanın çiğ olarak tüketilmesi pek tavsiye edilmez; fakat biz Türkler ayvayı çiğ olarak da, tatlı olarak da, komposto olarak da, reçel veya jöle olarak da, çay olarak da tüketmekteyiz. Ayva, şeker, protein, organik asit, B2, C, A vitamini, bakır, demir, potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengin bir kış meyvesidir. Ayrıca, tohumları da yağ ve protein içerir.
Ayvanın yararlarına şöyle bir göz atalım:
1. Karaciğer tembelliğini önler.
2. Ayva şurubu ishale karşı etkilidir.
3. Damar sertliğini önler.
4. Tansiyonu düşürür.
5. Bronşit, verem ve öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
24. Burun kanamasını gidermek için, burna ayva suyu çekilmesi tavsiye edilir.
25. Dizanteri tedavisinde ayvadan yararlanılır.
25. Ayva suyu, kilo almak isteyen insanlar tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü ayva suyu, iştah açar.
26. Ayva yaprağı kaynatılıp, soğuyan suyuyla göze kompres yapılırsa göz enfeksiyonları azalır.
27. Kanı temizler.
28. Yüz ve boyun kırışıklıklarını düzelterek kadınların güzelleşmesine katkıda bulunur.
29. Egzama kaşıntılarını azaltır.
30. Ayvanın şeker oranı diğer meyvelere göre daha düşük olduğundan şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Yararları saymakla bitmeyen bu meyveyi sürekli tüketmeli, mutfaklarımızdan eksik etmemeliyiz; ama ayvada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunlar da:
1. Kabızlık çekenler ve tansiyonu düşük olanlar yememelidir.
2. Ayvanın çiğ yenilmesi tavsiye edilmez. Komposto, jöle, reçel olarak veya külde pişirilerek yenilmesi daha uygundur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.