Başparmak çıkıntısı özellikle kadınlarda daha çok görülmektedir. Bunun nedeni ayağın baş parmağına çok fazla yük binmesidir. Yada sürekli parmağın şeklini bozacak ayakkabıları giymektir. Bu durum ağrıya ve parmak etrafında kızarıklığa neden olur. Bu şikayeti olan kişiler; sivri uçlu ayakkabılar tercih etmemeli, topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Topuk boyu yükseldikçe ağırlık ön tarafa gider bu da parmaklara daha fazla yük olarak şekil bozukluğuna neden olur.
Başparmak çıkıntısı olmaması yada olanlarda önlem olarak, yuvarlak burunlu ve yumuşak deriden yapılmış olması gerekir. Ayakkabılar düz değil hafif dolgu topuklu olmalıdır. Çünkü ayağın yaylanması gerekir ve düz ayakkabılarda ayak bu işlemi rahat yapamaz. Ayrıca ayakkabı bağcıklı yada cırt cırtlı olmalıdır. Ayakkabı sıkıştığı zaman bağcıklarla rahatlatılabilmelidir.
Başparmak tedavisinde öncelikle ayakkabı değiştirilmeli yuvarlak uçlu ve yumuşak ayakkabılar tercih edilir. Eğer bu şekilde bir yanıt alamıyorsak, ameliyat ile başparmak düzeltilir. Kişi ameliyattan sonra 3 hafta ayağına hiç basmamalı ayağın şişmesini önlemelidir. Daha sonra yavaş yavaş yürüyüş yapılmalıdır. Ayrıca tedavi döneminde varis çorabıda kullanılabilir. Fakat tedaviden 4 hafta sonra kişi normal yaşamına dönebilir araba dahi kullanabilmektedir. Asıl amaç ameliyattan sonra ayağın şişmesini engellemek için ayağa baskı uygulanmamasıdır.
Rahat ayakkabılar her zaman ayak sağlığını korur. Topuklu ayakkabı giymek zorundaysak bile arada ayakkabılar çıkartılıp ayak dinlendirilmelidir. Ayak tabanından ortasına doğru alçalan hafif dolgu topuklu ayakkabılar en sağlıklı ayakkabılardır. Ayrıca giyilen ayakkabı yumuşak deriden ve kaliteli olmalıdır ki ayak kokusuna ve şekil bozukluklarına yol açmasın.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.