02/12/2014 0:56
Bilge Karasu; 1930 yıllarında dünyaya İstanbul şehrinde gözlerini açtı. Öğrenimini İstanbul Üniversitesi bünyesinde tamamlayan Bilge, burada Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü eğitimi aldı. Üniversite hayatı sonrasında Ankara radyosu dış yayınlar servisinde iş buldu. 1963 yıllarında Rockfeller bursu kazandı ve Avrupa'ya gitti. Buradan döndükten sonra çevirmenlik yapmaya başladı. Sonra hayatının sonuna kadar Hacettepe Üniversitesi'nde çalıştı.

Genellikle bireyin sorunlarını ve onun hayattaki dertlerini ele aldı yazarımız. Kendisine özgür bir dili vardı. Sevgi dostluk, yalnızlık, tutku, ölüm gibi temalarla bol ve simgelerle çok dolu bir dili vardı. Metin olarak adlandırdığı kimi ürünlerinde resim ve müziğin açılımlarını düzyazıya taşıdı. Eserlerinde edebiyat ile felsefeyi çok iyi karıştırıp okuyucuya iyi bir eser bırakmıştır her zaman.

Bilge Karasu'nun ilk öyküleri 1950 yıllarında Seçilmiş Hikayeler adlı dergide yayınlanmıştır. Daha sonra öykülerle derlemiş olduğu ilk kitabını da 1963 yılında yayınladı. Bu yıl içerisinde Lawrence'den çevirdiği "Ölen Adam" adlı eseri ile TDK çeviri ödülüne layık görülmüştür. 1995 yıllarında pankreas hastalığına yakalandı ve tedavi görmeye başladı. Bu hastalıktan bir türlü kurtulamayan Bilge Karasu en sonunda aynı yıl içerisinde hayata gözlerini yumdu. Vasiyeti üzerine, Metris Yayınları onun tüm yapıtlarını yayımladı ve elde ettiği bu gelir ile Edebiyat Bursu verdi.

Eserleri

Öykü

*Troya’da Ölüm Vardı

*Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı

*Göçmüş Kediler Bahçesi

*Kısmet Büfesi

*Kılavuz

Roman

*Gece

Deneme

*Ne Kitapsız Ne Kedisiz

*Narla İncire Gazel

Bilge Karasu'nun hayatı boyunca aldığı ödüller şunlardır;

*1963 Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü D. H. Lawrence'den çevirdiği Ölen Adam ile ödül kazanmıştır.

*1970 Sait Faik Hikaye Armağanı Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı ile ödül kazanmıştır.

*1991 Pegasus Ödülü Gece ile ödül kazanmıştır.

*1994 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü Ne Kitapsız Ne Kedisiz ile ödül kazanmıştır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi