Günümüzde adı pek fazla duyulmayan; fakat 10 yıl içerisinde geleceğimizde sık sık kullanılması ve yaygınlaşması beklenen yeni bir dönem yaratabilecek, kulağa olan dışı gelen, fakat mümkün olan bir bilim tekniğinden bahsetmek istiyorum.

Bu tekniğin insanların hakiki hayvan derisi için kullanımı ve hayvan katliamının önüne geçmekte kullanılacak, yayıldıktan sonra çok konuşulacak bir yönü var. Hücreyi çoğaltarak doku, organ gibi biyolojik ürünler üretilmesi için kullanılan bu teknik, yavaş yavaş tıpta hak ettiği yeri almaya başladı bile. Bu yöntemle hücre kendini yeniliyor, çoğaltıyor hatta yeni vücut parçaları oluşumunu sağlıyor. İnsanların hayatını kurtaran bu yöntem kullanılırken neden hayvanlar için de bu yöntem kullanılmasın ? Biyoloji ve bilim neden hayvanların hayatını da kurtarmasın?

Biyofabrikasyon denilen bu teknik, insanların yararına kullanılırken hayvanlar için de bir iyilik yapabilir. Biyofabrikasyon, yapay ama hakiki et ve deri üretimiyle insanlar tarafından sonu gelecek bir hayvan neslini kurtarabilir. Üstelik biyofabrikasyon tekniğiyle, et ve deriler steril laboratuvar özelliğinde fabrikalarda oluşturuluyor. Biyofabrikasyonun ilk basamağı basit bir biyopsiyle hayvanlardan alınan hücrenin izole edilmesidir. Deri hücresi izole edildikten sonra çoğalmaları besiyerilerde bile mümkün olduğu için bu teknik sanıldığı kadar zor bir işlem gerektirmiyor. Hücrelerin çoğalmasıyla milyonlarca milyarlara dönüşüyor. Tıpkı virüslerin çoğaldığı gibi. Deri ve et üretimi, daha sonra biyofabrikasyon işlemiyle daha az hayvan zarar görmüş, öldürülmemiş şekilde doğal halini alır. Hücreler manipüle edilip hücreler arasında doğal bir bağ olan kolojen üretimi sağlanır. Hücreler ve kolojenler daha kalın katmanlar oluşturmak için şekil tabakalarına yayılır ve hayvan hücresi olgunlaştırmaya bırakılır. En sonuncu aşamada ise deri üretiminde kullanılan daha az kimyasal ve daha çok insancıl yöntemlerle olgunlaşan deri hücresinin pH'ının homojen olarak bazifikasyon işlemi yapılması ve bu sayede derinin bozulmaz hale getirilmesi sağlanır.  Böylece biyofabrikasyon tekniği ile hücre çoğalıyor hiçbir hayvan kurban edilmeden gerçek endüstriyel deri oluşturuluyor.

Günümüzde adı yeterince duyulmamış biyofabrikasyon yöntemi hayvan katliamına bir son verebilecek bir umut taşımakta. Binlerce hayvanın sırf insanların deri eşya gösterişi için öldürülmesine bir son verilmeli. Biyofabrikasyon bir teknik olmasının ötesinde aynı zamanda umut ışığıdır. Hayvanlar yıllardır insanoğluna sadık yaşamakta bizim için öldürülmektedir. Biyofabrikasyon yönteminin geliştirilmesi ve adından daha sık söz edilmesi, bilinmesi, farkına varılması bizim hayvanlara sunacağımız küçük bir özür aslında. Daha fazla bu katliama destek olmayalım biyofabrikasyon tekniğine destek olalım.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi