Çilek, tam bir lezzet ve sağlık deposudur! Çileğin insan sağlığına olan faydaları hakkında pek çok araştırmalar yapılmış ve oldukça sağlıklı olduğu bilinmektedir. Peki, çilek mide ülserlerine iyi gelir mi? Haydi, inceleyelim!
Lütfen gülümseyin! Çileğin asit lekelerini ortadan kaldırmayı sağlayarak, dişlerin beyazlaşmasına yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Enfes güzellikte bir kırmızı renkte, lezzetli ve besleyici vitamin ve mineraller ile dolu bildiğim en lezzetli meyvedir. Antioksidanlar ile dolu, özellikle C vitamini açısından zengin çok besleyici bir meyvedir. Kanseri önlemede de yardımcı olur ve aynı zamanda cilt esnekliğini ve elastikiyetini arttırırlar.
Tüm bu faydalarının yanında yeni bir araştırma, çileğin ülser ve diğer mide sorunlarından mideyi koruduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunu öğrenmek eminim ki sizi mutlu edecektir. Çilek bu nedenle alkol alanlar için iyi bir seçimdir. Sadece lezzet açısından değil, alkolün midede yarattığı zararı azaltmak açısından da faydalıdır. Çalışmalar çileğin mide mukozası üzerine alkolün yol açtığı hasarı iyileştirmede iyi bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Mide Ülserleri
Çileğin mideye nasıl faydalı olduğunu anlamak için önce, mide ülserinin ne olduğuna hızlıca ve kısaca bir bakalım. Bu şekilde çileğin bu duruma nasıl yardımcı olduğunu anlamak daha kolay olacaktır. Mide ülseri, aynı zamanda gastrik ülserler de denen bu ülserler, mide ve bağırsakları adeta bir astar gibi saran koruyucu mukoza tabakasında oluşan hasarlardır. Bunun sonucunda, bu bölge midenin asidinden korunmaz ve enflasmasyon oluşur. Bu bölgede ülser meydana gelir. Bu astar, esas olarak midede üretilen rahatsız edici asitlerden mideyi korur. Mide ülserinin nedenleri alkol, viral enfeksiyon, aspirin ve ibuprofen gibi anti-inflamatuar ilaçların düzenli tüketimi olabilir.
Çilek Mide Ülserlerine Nasıl İyi Gelir?
Araştırmacılar mide mukozasının çilek yiyerek zarardan korunabileceğini buldu. Aşağıdaki deney "PLoS" (Public Library of Science) dergisinde yayımlandı.
- İspanyol, İtalyan ve Sibiryalı bir grup bilim adamı çileğin etkisini gözlemlemek için memelilerin mide astarı üzerinde bir deney gerçekleştirdi.
-Bir grup sıçana düzenli olarak 10 gün boyunca çilek özleri verildi. Bu fareler daha sonra etanol verilerek mide hasarına maruz bırakılmıştır.
-Ağırlığının her kg'ı için 40 mg / gün çilek özü verilen sıçanlar, çilek özü verilmemiş sıçanlara kıyasla daha az ülser belirtileri gösterdi.
- Çileğin antioksidan özellikleri ve içerdiği yüksek fenolik bileşikleri (anti-inflamatuar) mide ve bağırsakların koruyucu tabakasını güçlendirmiştir.
-Ülser oluşturan maddeler ile mücadelesinin yanı sıra, çileğin vücuttaki diğer enzimler ve savunma mekanizmalarını güçlendirmeye yardımcı olduğu da gözlendi.
-Araştırma çilek yemenin inflamasyon başladıktan önce veya sonra midenin koruyucu tabakasına faydalı olduğunu göstermiştir.
-Çalışma düzenli çilek tüketiminin mide hastalıklarına yol açan mide mukoza hasarı ile mücadele de iyi sonuçlar verdiği sonucuna vardı.
Çilek yemenin insanlarda ülser oluşumunu yavaşlattığı ve mide mukozasını koruduğuna inanılmaktadır. Özellikle, alkol tüketiminden kaynaklanan mide hasarını kontrol etmek için mükemmel bir seçenektir. Mide sorunlarına olan bu mucizevi etkilerinin yanında, bir çok şeye daha iyi gelmektedir. Kalbinizi sağlıklı tutmak, oksidadif stresle mücadele etmek, kan basıncını azaltmak ve HDL( iyi kolesterol) seviyelerini arttırmak için de faydalıdır.
Eğer sağlıklı bir mide, parlak ve esnek bir cilt istiyorsanız, artık çözümü biliyorsunuz. Tek ihtiyacınız olan biraz daha çilek yemek!
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.