Dilsel zeka, bir başka ifade ile sözel zeka. Çağdaş dilbilimcilerine göre yaklaşık 3000 den fazla dili konuşabilme yetisi ile dünyaya geliyoruz. Dış dünyadan bize bebeklikten itibaren yansıyan sesler aracılığı ile isteklerimizi sesle ifade yollarını öğreniyoruz. İçinde doğduğumuz kültürel miras da bize neyi, nerede, ne zaman söyleyeceğimizi iletiyor. Bizlerde okuma ve öğrendiklerimizi dile getirebilmeyi de dilsel zekamız ile başarıyoruz.
Sözel zekaya sahip çocukların özellikleri
Anne sesi, annenin konuşma tarzı, annenin dili kullanma şekli, annenin nesne ve olaylara gösterdiği sözlü tepkiler, bebeğin dilsel zeka alanının özelliklerini inşa etmeye başlar. Kelimelerini gücünü fark etmiştir. Yazılanların akılda tutulması konusunda şiir ve hikaye anlatılması, konular hakkında betimlemeler yapılması, farklı dilleri hızlı öğrenme becerisi, farklı kişilerle hemen sözel bağlantıya geçmesi, sözel-dilsel zeka alanını daha ağırlıklı kullandığının göstergesidir.
Bir konuya bakarken o konu başlığı ilgisini çekebilir. Konu başlığını aradan yıllar geçse bile unutmayabilir. Bir konuya bakarken o konu başlığının konunun içeriği ile bağlantısını düşünür. Bir konuya bakarken o konuyu hemen başkalarına aktarabilir.
Bir konuya bakarken o konuyu farklı anlatımlarla sunabilir. Bir konuya bakarken o konuyu yeniden farklı yaklaşımlarla sunabilir.
Nasıl Öğrenirler
Bu zeka alanını etkin kullanan çocuk, hemen sözcük oyunlarına girişir, bazıları sözel, bazıları yazma eğilimi içindedir. Bol bol konuşarak, bol bol espri yaparak öğrenirler.
Nasıl Ölçebiliriz
-Bir konu hakkında metin hazırlamaktan hoşlanırlar
-Bir konu hakkında konuşmayı severler
-Bir konu hakkında şemadan çok yazarak, metin kullanarak anlatmayı severler
-Bir konu hakkında sözel tartışmalara girmeyi severler
-Bir konu hakkında kitap, ansiklopedi vb. den araştırma yapmayı severler
Hangi meslek gruplarını oluştururlar
Sunucu, editör, öğretmen, gazeteci, şair, komedyen, yazar, hatip, hukukçu
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.