Özellikle kış ayları ev tipi koşu bandlarının daha çok tercih edildiği aylardır. Bunun en büyük sebebi ise olumsuz hava şartlarının insanları yazın yapmaya alıştıkları Doğa yada şehir yürüyüşleri, Yüzme, Kır gezileri ve Piknikler, Bisiklet gezileri gibi sportif etkinlikleride ihtiva eden aktiviteleri daha az yapabiliyor yada yapamıyor olmalarıdır. Bu makalenin amacı kış aylarında da evinde yürüyüş yada koşu yapmak için koşu bandı alacakların yada almayı düşünenlerin pratik bir şekilde seçim yapmalarına yardım etmektir.
TAŞIMA KAPASİTESİ: Koşu bandı seçerken dikkat edilecek en önemli özelliktir. Tercih edeceğiniz koşu bandının taşıma kapasitesi kullanıcılardan en ağır olanın ağırlığından tercihen en az %20 yada fazla olmalıdır.
örneğin 100 kg bir kullanıcı taşıma kapasitesi 120 kg olan bir ürün tercih etmelidir.
YÜRÜYÜŞ ALANI EBATLARI: Ev tipi koşu bantlarının yürüyüş alanlarında bir standart olmamakla birlikte genelde en çok kullanılan ebatlar 40×120 cm dir. Koşu bandı kullanıcısı yürüyüş alanının üzerine çıkıp yürüyüş pozisyonu aldığında sol ayağının solunda ve sağ ayağının sağında kalan band payı en az 2 cm olmalıdır. Bu payın az kalması yürüyüş yada koşu esnasında ayağınızın band dışında kalmasını sebep olabilirki bu durum özellikle yüksek hızlarda yaralanma ve sakatlanmalara sebep olabilecek sonuçlar doğurabilir. Band boyu ise kullanıcının 2 adım mesafesinden uzun olmalıdır yani bandın orta noktasında durduğunuzda öne ve arkaya doğru birer adım mesafeniz kalmış olmalıdir.
KOŞU BANDININ HIZI: Bir önceki madde gibi bu maddeninde bir standardı yoktur. Ev tipi koşu bandları genelde 12 ve 14 km/saat hızındadır. ancak 10 km gibi daha yavaş yada 16 km ve üzerinde hıza sahip daha hızlı ürünlerde vardır. Bu seçimi belirleyen faktör bandı yürüyüş yada koşu için kullanmanıza bağlıdır. örneğin yüksek tempolu bir yürüyüş hızı saatte 6 km orta tempolu bir koşu hızı saatte 8 km civarıdadır bu durunda 12 yada 14 km hıza sahip bir ürün kullanıcıların büyük kesimini kapsayacaktır. ancak iyi bir koşucuysanız ve yüksek hızda koşmayı düşünüyorsanız daha hızlı ürünleri de tercih edebilirsiniz.
EÄžİM: Yürüyüş platformunun arka kısmını aşağıya indirmek yada platformun ön kısmını yukarıya çıkarmak süretiyle yokuş yukarıya yürüme yada koşma eylemini gerçekleştirmeye yarar. Koşu bandlarında 2 tür eğim vardır bunlar manuel (El ile ayarlanan) ve Otomatik (Eğim motoruyla ayarlanan) eğimlerdir. Manuel eğimde kaç kademe eğim olduğu, otomatik eğimde ise eğim yüzdesi belirtilir. Otomatik eğimli ürünlerde eğim daha hassas aralıklarla ve daha hissedilir büyüklüklerde ayarlanabildiğinden, eğim özelliğinden daha işlevsel yararlanabilmeniz için otomatik eğimli bir ürün tercih edebilirsiniz. Manuel eğimli ürünlerden maksimum %3-4 eğim alınabilirken, Otomatik eğimli ürünlerde ise eğim yüzdesi % 12-20 aralığındadır.
ESNEK ZEMİN: Koşu bandlarının, Bandları genelde 1 mm kalınlığında ve tekstil üzerine lastik kaplanmış materyalden üretilmiştir. Bu band hareketini bir kayış ile motordan alır ve gerilmiş iki merdane arasında yoğunlaştırılmış ahşap malzeme üzerinde kayar koşu bandına esneklik kazandırma işlemi ise bu sert zemini şaseye bağlandığı yerlere kauçuk takviyeli takozlar yada yaylar koymak suretiyle yapılır. Böylece zemine baskı uygulandığında zemin esner ve eklemlerimize düşen baskı oranı azalır. Bu durumda çalışma sonrası eklem ağrıları daha aza indirgenir. Bu nedenle tercih edeceğiniz koşu bandının esneklik özelliğinin iyi olması önerilir.
AMORTİSÖR DESTEKLİ KATLANMA: Ev tipi koşu bandlarının çok büyük bir kısmının katlanma özelliği vardır. Bu noktada dikkat edilecek şey katlanmanın amortisör destekli olmasıdır. Amortisör desteği olmayan ürünler kesinlikle tercih edilmemelidir. Amortisör desteği olmayan ürünler katlama yada açma işlemi esnasında platformun elden kayması gibi durumlarda yaralanmalara ve sakatlanmalara sebep olabilir.
EMNİYET ANAHTARI TİPİ: Koşu bandlarında genelde 4 çeşit emniyet anahtarı kullanılır. bunlar Butonlu Soketli Siviçli mıknatıslı ve Siviçsiz mıknatıslı. Emniyet anahtarları acil durumlarda kolay ve hızlı şekilde cihazı durdurmanızı sağlar. Bu anahtarlar arasındaki en güvenli anahtar tipi Soketli ve siviçsiz mıknatıslı olanlardır. Bunun sebebi anahtarı üründen çıkardığınızda ürünün çalışmamasıdır. böylece çocukların ürünü çalıştırmalarını engelleyebilirsiniz ve istenmeyen durumlardan da korunmuş olursunuz. Butonlu ve Siviçli mıknatıslı ürünler ise daha güvensiz anahtarlardır.
DİÄžER ÖZELLİKLER: Tercih edeceğiniz üründe Hız, Zaman, Mesafe, Nabız, Kalori, Program gibi göstergeler uygun konumlandırılmış olmalı gösterge ekranı aydınlatmalı olmalı. Hız ve eğim için kısa yol tuşları ve el trabzanlarında hız ve eğim tuşları bulunmalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.