Avrupa'daki yüksek öğretim programlarının gerçekleştirdiği öğrenci ve öğretim görevlisi değişim hareketidir. Erasmus programı sayesinde üniversitede bulunan öğrenciler başvuru ve gerekli işlemler sonrasında anlaşmalı üniversiteler arası dönem boyu geçiş yaparak başka bir ülkede ve şehirde öğrenim görmeye hak kazanırlar. Bu program ismini hümanizm'in tanıdık bir ismi olan Erasmus'tan almıştır. Erasmus programı öğrenciler arası iletişimi ve farklı ülkeler görmeyi amaç edinmenin yanı sıra üniversiteler arası mali desteği de tetiklemektedir.
Erasmus Ne Değildir?
Erasmus, bir gezi organizasyonu değildir genellikle öğrenciler bunu kolay ve eğlenceli bir program olarak düşünür ancak orada alacağınız eğitim sizin dilinizden çok daha farklıdır. Bunun yanı sıra Erasmus, bir yabancı dil öğrenme programı ya da işçi statüsünde çalışıp para kazanacağınız bir program da değildir. Erasmus programı sonrasında sizlere herhangi bir belge ya da diploma verilmez ve Erasmus bir araştırma programı da değildir yani sizlerden bu ölçütler istenmez.
Erasmus Programının Desteklediği Alanlar:
İlk amaç öğrenci ve öğretim görevlisi değişimini sağlamaktır. Eğitim programlarının değiştirilerek geliştirilmesi hedef alınır... Avrupadaki anlaşmalı üniversitelerin ortaklaşa yürütebilecekleri bir proje ortaya koymak ve bunun hakkında ortak bir çalışma yürütmek ve sonuç elde etmek, Erasmus programının öncelikli kurallarından bir tanesidir. Avrupa kredi transfer sistemi ile Erasmus programından faydalanan bireye belirli miktarda maddi kaynak sağlanıyor ve bu şekilde bu programda mağduriyet söz konusu olmuyor. Üniversiteler arası aktarım da mevcuttur.
Bu programdan yararlanan bireyleri yoğun bir program ve farklı bir eğitim sistemi bekliyor kendi ülkenizin dilinden farklı bir dil ve daha yoğun bir çalışma temposu.
Erasmus'a Kimler Başvurabilir?
Akademik başarı düzeyi : %50
Dil seviyesi : %35
Mülakat : %15
Başvuran kişinin T. C. vatandaşı veya; Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkelerin vatandaşlarından veya Avrupa Birliği üyeliğine aday ülke vatandaşı olması gerekir.
Akademik not ortalamasının en az 2, 5/4 ya da 75/100 olması gerekmektedir. Eğer kontenjan açığı varsa bu duurmda başvurusu alınan düşük ortalamalı öğrenciler sınava alınacaktır. Dil sınavından 100/70 minimum almanız gereken puandır. Bu işlemleri başarıyla tamamladıktan sonra Rektörlük erasmus ofisine yönlendirileceksiniz ve burada da sizleri bir mülakata taabi tutacaklar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.