Dere otu (Anethum graveolens), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir.
Dere otu halk arasında "yeşillik" denilen sınıfın en ince ve nane ile birlikte en keskin kokulu bitkilerinden bir tanesidir. Özellikle, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yöresel yemek ve değişik tatlarda kullanılır. İnce yapılı, ağırlık ve boyut olarak gayet küçük bir bitkidir.
Dere Otunun Faydaları Ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Dere otunun en önemli özelliği sindirime yardımcı olması, şeker hastaları için faydalı olması, bünyesinde bir çok vitamin bulundurması ve az kalorili olmasıdır. Dere otunun bilinen tarihi çok eski değildir fakat insanlar sindirim ve mide ile ilgili hastalıklar için geçmişten günümüze dere otunu kullanmış ve bu ot gelenekselleşerek Anadolu kültüründe yerini almıştır. Bu bitki, şekeri dengelemede ve özellikle şekeri düşürücü etkisi ile diyabet hastaları için çok önemli bir gıdadır.
Öte yandan bünyesinde A Vitamini, C Vitamini, B6 Vitamini ile Manganez, Fosfor ve Demir ile yaklaşık 20'ye yakın vitamin ve mineral bulunmaktadır. Dere otu A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bir tutam dere otu bir insanın günlük A ve C vitamini ihtiyacının tamamına yakınını karşılayabilir. Dereotunun ayrıca Kolesterol için de iyi bir bitki olduğu bilinmekte ve özellikle son yıllarda bilim insanlarınca bu alanda çalışmalar yapılmaktadır.
Dere otunun en çok kullanıldığı ve en çok yakıştığı yiyecekler, yoğurt ve salata çeşitleridir. Hemen her salata türünde tercih edilebilir ve özellikle yoğurt ile yenilen yiyeceklerin içerisinde kullanılabilir. Öte yandan haşlanmış patates, soğuk sandviç ile ve her türlü balık yanında tüketilebilir. Anadolu'nun bin yıllık kültürü ve bu kültür içerisindeki yemek kültüründe yeri geldiğinde değişen, yeri geldiğinde gelişen ve adını bilmediğimiz onlarca yörede yüzlerce yemek ve gıda çeşitlerinde kullanılan dere otu sindirim, şeker, kolesterol için bire bir ve vitamin ihtiyacı açısından oldukça önemli bir bitkidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.