Bilgisayar başında saatlerce oturanların şikayetlerinden biri de sıcaklıktır. Bilgisayarınız veya laptopunuz aniden kapanıyorsa aşırı ısınmasından olabilir. Oda sıcaklığı da bilgisayarın ısısını etkiler. Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle ısınmalar olur. Yüksek performanslı bir bilgisayar, düşük performanslı bir laptopa göre hada fazla ısınır, bu normaldir.

Aslında bilgisayarın ısınması da normaldir ve doğru çalıştığının göstergesidir ancak, ısı bir yerde toplanmaya başlarsa problem çıkar. Peki asıl sorumuzu cevaplayalım bilgisayarlar neden ısınır? Bunun cevabı bilgisayarın elektrikle çalışmasıdır. Bilgisayardaki kablolardan geçen elektrik akımı karşılaştığı direncin büyüklüğüne oranla ısı açığa çıkar. Bu durum elektrikli sobalarda ütülerle doğru orantılıdır ancak onlarda ısınma oranı yani direnç daha yüksektir. Eğer bilgisayarınız yeni ısınma sorunları yaşamaya başladıysa özellikle bilgisayar fanlarınızın temizlenme zamanı gelmiştir.

Kendinize periyodik bir zaman belirleyin bilgisayar fiziksel temizliği ve bilgisayarı yoran virüslerden temizleyin, gereksiz programları kaldırın. (Bilgisayarlar temizlenirken bilgisayarın kapalı olduğundan emin olduktan sonra temizliğe başlanmalıdır. Anakart gibi bölümlerde soğutmak veya temizlemek için kesinlikle su kullanılmamalıdır, kuru bez veya hafif ıslak bezle temizlenmelidir. )

Bilgisayarınız normalden fazla ses çıkarmaya başladıysa fanlarınız normalden daha hızlı çalışıyor demektir, bu da bilgisayarınızın daha fazla ısındığındandır. Mavi ekran hataları diyerek bildiğimiz hatalar, bilgisayarınız ısındığı için de gelmiş olabilir. Ekran kartları da ısınabilir bu çoğu zaman yüksek grafikli oyunlarda meydana gelen sorundur, oyununuz donabilir, hatta oyundan atılabilirsiniz. Kısacası bilgisayarımız ısınıyor veya kapanıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

Bilgisayarınız şu nedenlerden dolayı ısınıyor olabilir:

1. Kasanın hava almayan yere koyulması.

2. Kasanın bulunduğu oda içindeki hava akışının olmaması veya yetersiz olmaması

3. Kasanın koyulduğu yerde fanların duvara veya eşyaya yakın olması

4. Kasaların genel temizliklerinin yapılmamış olması

5. Fanların aşırı kirliliği

6. Fanların kenarlarında yer alan termal macunların yıpranmış veya

eskimiş olması

7. Power supply'nin ömrünün tamamlamış olması

8. Video oyunları oynama

9. Sistem bakımı yapma

10. Disk yazma veya kopyalama

11. Çok sayıda ve büyük dosya kopyalama ve yapıştırma

12. Bir ağdan dosya indirme ve ağa dosya yükleme

13. Film izleme

14. İnternetten film ve müzik akışı gerçekleştirme

15. Video veya ses verisi oluşturma

16. Aynı anda işlemci ağırlıklı birkaç programı birden çalıştırma

17. Bilgisayarınızı sunucu olarak çalıştırma

18. Birden çok bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapma.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi