Hiç yeryüzündeki en sıcak yer neresidir, merak ettiniz mi? Hayır, El Aziziye değil; Libya şehrinin övünmek için kullanıldığı 136. 04 ° F (57. 8 ° C)'lık kayıt, artık rekoru elinde tutmuyor. Eylül 2012 yılında, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Dünya'daki sıcak yer unvanını El Aziziye'nin elinden aldı. Komisyon bu rekoru geçersiz kabul etti.
Yeryüzünde hayat olması, Dünya'yı kesinlikle Güneş Sistemi'ndeki en ilginç gezegen, hatta belki evrendeki en ilginç gezegen yapmaktadır. Ama Dünya üzerindeki bazı bölgelerde hayatın neredeyse imkansız olduğunu biliyor muydunuz? Himalayalar ve Antarktika'nın dondurucu soğukları veya Sahara ve Mojave çöllerinin kavurucu sıcakları gibi. Bu bölgelerde yaşamla karşılaşmak neredeyse imkansız gibidir.
Dünya'nın En Sıcak Yeri Neresidir?
Kuzeybatı Libya'da bulunan El Aziziye kenti, 90 yıl boyunca dünyanın en sıcak yeri olarak kabul edildi. Bu durum kentin 13 Eylül 1922 tarihinde 136. 04 ° F (57. 8 ° C) sıcaklığa sahip olduğunu ifade eden bir rapordan kaynaklandı. 2012 yılında bu kaydın derinlemesine soruşturulması sonrasında, Amerika Birleşik Devletleri ve Libya dahil olmak üzere dokuz ülkenin iklim uzmanlarından oluşan soruşturma komitesi, bu raporun geçersiz olduğu sonucuna vardı.
En sıcak yer ünvanı'nın El Aziziye kentinin elinden alınmasının ardından, bu sıfatı bu konuda uzun zamandır rekabet içinde oldukları Kaliforniya'da bulunan Death Valley( Ölüm Vadisi) almıştır. 10 Temmuz 1913 günü, Ölüm Vadisi'ndeki Greenland Çiftlik istasyonunda 134 ° F (56. 6 ° C) sıcaklık kaydedildi. Yanlışlıkla da olsa El Azizia 90 yıl boyunca dünyanın en sıcak yerleri listesinin tepesinde iken, Ölüm Vadisi ikinci konumda kaldı. Nihayet 2012 yılında, Death Valley resmen dünyanın en sıcak yeri olarak ilan edilmiştir.
Ölüm Vadisi Gerçekten En Sıcak Yer Mi?
Kriterlerin ne olması gerektiği konusunda bir fikir birliği yoktur. Bazı insanlar, herhangi bir zamanda kaydedilen en yüksek sıcaklık değerine sahip olan yerin en sıcak olarak düşünülmesi gerektiğini savunurken, diğerleri en yüksek ortalama sıcaklık değerlerine sahip olan yerin seçilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Herhangi iki yer olduğunu farz edelim. Örneğin A şehri ortalama 110 ° F( 43, 33 ºC) sıcaklığa sahip iken, B şehri de herhangi bir zamanda 130 ° F (54, 44 ºC) sıcaklığa ulaşmış olsun. Bu durumda ilk grup herhangi bir zamanda 130° F (54, 44 ºC) sıcaklığa ulaştığı için B şehrinin en sıcak yer kabul edilmesi gerektiğini düşünürken, diğer grup sürekli sıcak olan A şehrinin en sıcak kabul edilmesi gerektiğine inanıyor.
Herhangi bir zamanda kaydedilen en yüksek sıcaklığa bakarsanız, Death Valley (Ölüm Vadisi) şüphesiz dünyanın en sıcak yeridir. Ancak bir yerin ortalama sıcaklığı dikkate alınırsa gezegendeki en sıcak yer Dallol, Etiyopya kabul edilmelidir.
En yüksek Ortalama Sıcaklık Rekoru:
Dallol'da, 1960 ve 1966 arasındaki dönemdeki verilere dayalı olarak yıllık ortalama sıcaklık 93. 9 °F (34. 4 ° C) 'dir. Geçmişte bir madenci yerleşim yeri iken artık insan yerleşimi için uygun kabul edilmemektedir ve Etiyopya Merkezi İstatistik Kurumu tarafından 'hayalet kasaba' ilan edilmiştir. İlginç bir şekilde, Etiyopya dünyanın en sıcak ülkesi olarak kabul edilir. Yolların ve demir yollarının yokluğu nedeniyle Dallol'a ulaşabilmenin tek yolu deve yolculuğudur. Burada iyi bir ulaşım altyapısı 20. yüzyılın başlarında bulunmaktaydı ancak, İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip edildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.