Asimo'nun tasarımcısı ve üreticisi Honda, yaptığı bu robotun insan beyniyle hareket ettirilebilmesini mümkün kılıyor. Dışarıdan başka hiçbir etki ve kontrol mekanizması olmadan sadece beyin aktiviteleri ile istenilen komutlar robota iletilebiliyor.
Shimadzu isimli Japon teknoloji şirketinin Tokyo menşeili ATR araştırma enstitüsünde geliştirilen sistem electroencephalography(EEG) ve near-infrared spectroscopy(NIRS) adı verilen iki sensör ile insan beyni bir kontrol arabirimi şeklinde vazife görüyor. Bu sensörler beyindeki kan akışının ilgili bölgelerdeki hızını ölçerek yorumlamakta.
Sistemin çalışma şekli oldukça basit; kullanıcı kişi sadece başına bir kasket giyerek dğşğnce gücüyle robotun daha önceden belirlenmiş olan dört uzvu kontrol edilebiliyor. Bunlar sol el, sağ el, ayaklar ve dil.
Örneğin kişi yürümeyi düşündüğünde robot ayağını ileri hareket ettirerek yürümeye başlıyor. Benzer şekilde sağ ve sol el hareketleri ayrı ayrı yorumlanıp işlenebilmekte. Bunun yanında düşünülen bir kelime sesli olarak yani konuşma şeklinde de dışarı verilebiliyor. Henüz sadece programa girilen belli başlı hareket ve kelimeler ile işlem yapılabilse de ileride çok daha geniş bir tanıma sisteminin geliştirileceği açık.
ATR araştırma enstitüsünde yapılan çalışmalar 4 senedir devam etmekte ve yapılan basın açıklamasıyla ilk başarılı örnek çalışmalar tanıtıldı. Şirket yetkilileri ileride bunun çok daha esnek ve fazla imkan sunan gelişmiş kontrol sistemi haline getirileceğini vurguluyorlar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.