Bir süredir kullanmakta olduğum ve gerçekten memnun kaldığım eBoostr 3 programını tanıtacağım. Program Şubat 2009'da 3. versiyonunu kullanıcılara sundu ve bu haliyle gerçekten mükemmel bir program haline geldi. Bundan önceki versiyonlarda Vista'daki Readyboost özelliğini XP'ye kazandırmak için yapılmış bir programdan ibaretti ve yakaladığı başarıyla isminden iyi biçimde söz ettirdi. Fakat yeni yayınlanan 3. versiyonla beraber Vista ve Win 7 üzerinde de performans artışı sağlıyor hem de bunu çıkış noktası olarak örnek aldığı readyboost özelliğinden çok daha verimli şekilde gerçekleştiriyor. "Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır" sözünden yola çıkarak, canavar gibi sistemlerin bile sabit diskler tarafından frenlenip dramatik seviyelerde yavaşlatıldığına sıkça şahit oluyoruz. Bu bakımdan tampon bellekle yapılan hızlandırma, her tür bilgisayara ilaç gibi gelecektir.

Testi 2GB Ram'lı, AMD X2 işlemcili, 500GB Samsung SATA2 32MB'lık hard disk'e sahip ve bu diskin üzerine Win 7 kurulu bir sistem ile gerçekleştirdim.

Programın Tanımı

eBoostr, bilgisayarınıza sürekli fren etkisi yapan mekanik sabit disk'lerinizin devreye mümkün olduğunca az girmesini sağlayarak usb flash belleklerinizin yüksek veri erişim hızından yararlanmanızı ve bu sayede uygulama yükleme sürelerini kısaltılmasını mümkün kılıyor. Flash bellekler günümüzde yavaş yavaş gelişmeye başlayan ve 1 terabayta kadar çıkmış olan kapasiteleri olmasına rağmen fiyatlarının çok uçuk seviyede gezmesi nedeniyle ulaşılması zor olan Solid State Disk(SSD) mantığıyla görev yaparlar. Aslında SSD'ler, usb flash disklerin içerisindeki bellek modüllerinin birbirine seri bağlanmış hali gibidir. Flash disklerin RAM'a göre en büyük avantajı ise, üzerlerindeki veriyi tutmak için elektrik akımına ihtiyaç duymamalarıdır. RAM'larda ise, elektrik bağlantısı kesildiğinde bütün veriler tamamen silinmiş olur.

Windows önbellek olarak RAM'ları kullanır. Fakat Windows bu bellek miktarının yarısına yakınını sürekli boş bırakmak ister çünkü başlatacağınız bir uygulama doğrudan RAM'a yükleneceğinden tıkanıklık yaşanmaması için yeterli alan her zaman bırakılmak istenir. İşletim sistemi bu dengeyi çok iyi şekilde ayarlar ve RAM'ın yetmediği zamanlarda ihtiyacı olan dosyaları sabit diskiniz üzerinde oluşturduğu tampon bellekte depolar. Page file olarak bilinen bu alan hdd'lerin yavaşlığı nedeniyle hiç de verimli bir yükleme imkanı sağlamaz. Çünkü bir uygulama başlatılırken bir yandan program dosyaları disk üzerinden okunurken bir yandan da page file içerisinden hızlı biçimde çağırılmak için uğraşılır. Bu durumda hdd'nin yüzlerce farklı dosyaya aynı anda ulaşması ve yükleme yapması beklenir. Sabit disklerin en zayıf olduğu nokta olan rastgele erişimsüresi nedeniyle bu yüklemeler dakikalarca sürebilir. eBoostr sabit disk üzerinde ayrılmış olan bu tampon belleği flash diskinizde barındırarak, sistemin yükleme hızını yükseltmeyi hedefliyor. Yani bir nevi ssd disk kullanmış gibi oluyorsunuz.

eBoostr'yi readyboost özellği olan ve olmayan iki usb bellek ile denedim ve ilginç şekilde readyboost özelliği olmayandan daha iyi performans aldım. Kullandığım usb'lerden birisi readyboost özelliğine sahip 1GB'lık Toshiba Flash Disk. Diğeri ise readyboost'u olmayan 8GB'lık OCZ Diesel Flash Disk. Sağda görmüş olduğunuz ekran görüntüsünde 23MB/s'lik standart page file erişim hızı ve önbellek etkinkenki 56MB/s'ye yükselmiş olan tampon bellek hızı gözüküyor. Burada hızlanma oranı iki hızın birbirine bölümüile bulunmuş ve 8GB'lık OCZ diesel takılıyken 2. 4 oranını almama karşı, readyboost özelliği olan 1GB'lık Toshiba bellekten 1. 6 oranını ancak alabildim. Bu arada testi her iki bellekten de 1GB'lık alanı ayırarak gerçekleştirdim.

Programın Özellikleri

Microsoft Windows XP, 2000, 2003, Vista ve Win 7'yi destekler.

1GB üzerinde sistem belleğiniz(RAM) varsa, RAM optimizasyonu yaparak en yüksek bellek veriminin alınmasını sağlar.

Belleğini yükseltemediğiniz eski bilgisayarlara eklenen flash disklerin RAM gibi kullanılmasını sağlayarak inanılmaz hız artışı sağlar.

Türkçe dahil olmak üzere 39 dil desteği mevcuttur.

Readyboost destekli olan-olmayan her türlü flash bellekle uyumludur.

Sadece flash bellek değil, SD, MMC, SDHC, CF belleklerini de destekler.

4 tane bellek aynı anda bağlanarak tampon bellek olarak kullanılabilir.

FAT dosya sisteminde 4GB'a kadar, NTFS olarak ise sınırsız miktarda tampon bellek oluşturulabilir.

Programı başlattığınızda size belek ekleme seçeneklerini gösteriyor ve sisteminize bağlı istediğiniz flash veya compact belleği tek olarak veya sırayla 4 taneye kadar seçip önbellek oluşturabiliyorsunuz. 8GB'lık OCZ Flash diskle yaptığım denemelerde 4GB'lık bir tampon bellek alanı oluşturabildim çünkü belleğin yarısı kadarı doluydu ve FAT olarak formatlıydı. Yakında NTFS olarak formatlayarak 8GB'ın hepsinin tampon bellek oalrak kullanılmasını deneyeceğim. Şu an yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz üzere, 4096MB'ın hepsi dolmuş durumda ve neredeyse 2 gündür kullandığım her program kayıt edilmiş. Sistemi kapatıp tekrar başlatsanız ve sistem kapalıyken belleği söküp taksanız dahi veriler kaybolmuyor ve bu nedenle sistem açılış dosyaları da belleğe yüklendiğinden Windows açılışndan başlayarak program hızlandırıcı etkisini neredeyse heryerde gösteriyor. Programın sadece PRO versiyonunda yer alan RAM caching özelliği sayesinde sistem belleğinizin de çok efektif şekilde kullanılmasını sağlıyor. Eklediğiniz bellekleri "kaldır" tuşuna basarak kolayca kaldırabiliyorsunuz. Programın genel kullanışı çok basit ve sizin ayarlarla boğuşmanıza neden olmayarak birçok işi kendisi hallediyor.

eBoostr'nin en can alıcı ve en beğendiğim özelliklerinden birisi ise, seçenekler menüsü altında bulunan "applications priority" ayarı. Programın Türkçe'ye çevrilmemiş tek ayar ekranının bu oluşu da gözümden kaçmadı tabiki. =) Ayara geri dönersek, bu seçeneğe girdiğimizde yukarıdaki ekranla karşılaşıyoruz. Sağda bellek üzerine kaydedilebilecek bütün programlar sıralanıyor ve bunları sürükle-bırak yaparak sol alana yerleştiriyor ve en üste en çok hızlanmasını istediğinizi koyarak aşağıya doğru sıralıyorsunuz. Bu listedeki programların açılış dosyaları tamamen belleklere en hızlı çağırılacak şekilde yükleniyor ve Photoshop'un 4 saniyede açıldığını gördüğünüzde programa aşık oluyorsunuz. Bu arada program aktif değilken Photoshop CS4 programı sistemimde tam 13 saniyede açılıyor. Aynı şekilde Firefox'unuzu 15 tane tab açılıyken kapatıp, tekrar açmak istediğinizde HDD'nizden tık çıkmaz uyurken herşey iki saniye içerisinde yüklenip kullanıma hazır hale geliyor. Yine seçenekler menüsü altından önbelleğe alınmasını gereksiz bulduğunuz veya alınmasını istemediğiniz dosya uzantıları veya klasörleri de belirleyebiliyorsunuz. Program standart olarak seçenekler menüsü altındaki güç tasarruf modu aktif şekilde geliyor. Fakat eğer masaüstü bir PC kullanıyorsanız, bunu kapatmanızı öneririm. Bu ayar laptop'lar için düşünülmüş ve HDD'ye erişimi minimumda tutarak güç tasarrufu sağlıyor.

Sonuç olarak programı Masaüstü bir PC'de test etmeme rağmen performans farkını net biçimde hissettim ve çok beğendim. Peki 7200RPM'lik 32MB önbellekli Samsung 500GB'lık disk değilde, standart bir 5400RPM'lik laptop diskinde performans farkı nasıl olur diye merak edip, 2Ghz X2 işlemci, 2GB RAM ve 160GB HDD'ye sahip laptopumda yaptığım denemelerde programın çok daha fazla(5 kat) performans artışı sağladığını gördüm. Kullandığım laptop aslında pek düşük özelliklere sahip sayılmaz o nedenle demode olmuş yavaş bir laptopta performans farkının çok daha inanılmaz derecelere yükseleceğine eminim. PRO versiyonu 39$, Laptop versiyonu 29$ olan eBoostr programının PRO ve Laptop versiyonlarının ikisini beraber Power Bundle olarak 59$'a buradan satın alabilirsiniz. Şu an denemelerini yaptığım program PRO versiyonu ve benden 10/10 tam puan almayı başardı.

Programın deneme versiyonunu buradan indirebilirsiniz. Demo versiyon sadece 4 saatlik bir kullanım süresine izin veriyor ne yazık ki. Ama programın verilen parayı sonuna kadar hak ettiğinin de altını çizmeliyim.

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi