Platon; Yunanlı bir filozoftur. Gerçek adı "Platon" olmasına rağmen İslam dünyasında adı "Eflatun"olarak anılır. Eski dönem Yunan felsefecilerindendir. Eflatun, Aristo'nun hocası, Sokratesin de öğrencisiydi.  Hayata 82 yaşında veda eden Eflatun, Tenasühe (insan öldükten sonra ruhun başka insana geçmesi) inanırdı. Üç tanrı ( teslis) inancını da ilk olarak Eflatun ortaya atmıştır. Üç tanrı inancı Burhan-ı Katı da yazılıdır.

Eflatun un babası çağın ileri gelenlerindendi. Annesi ise Periktion'un soyu ise Atina'nın köklü ailelerine dayanmaktadır. Annesi kocasının ölümünden sonra, yakın akrabaları olan Pyrilampos ile evlenmiştir. Eflatun Pyrilampos'un yanında büyümesi nedeni ile Yunan kamu hizmeti geleneğinin etkisi altında kalarak büyümüş ve Perikles demokrasisi etkisinde büyüyerek, gençliğinde şiir ve trajediler yazmıştır.  Genç yaşta Sokrates ile tanışarak 8 yıl boyunca onun talebesi olmuştur. Bu sekiz yıl içerisinde Sokratesten çok şey öğrenmiş aynı zamanda çocukluğundan beri içinde taşıdığı politika ilgisi gittikçe şiddetlenmiştir. Sekiz yılın sonunda hocasının vefatı üzerinde yolları ayrılmış ve Eflatun, Sokratesi en yakın arkadaşı ve dönemin en adil adamı olarak anlatmıştır.

Büyük Pelenos Savaşı'nın ardından iktidarı ele geçiren hükümetin uyguladığı ve yaptığı icraatlardan hoşlanmayan Eflatun, politika aşkından vazgeçerek Sokrates ten öğrendiklerini yazmaya başladı. Daha sonra da, Sokratesten öğrendiklerini gençlere öğretebilmek adına bir okul açtı. O dönemin akademi adını taşıyan ilk okul olmasının yanında şimdiki üniversitelerinde ilk adımını daha o zamanlar Eflatun açtığı akademi ile atmıştır.  Eski dönem filozoflarından olan Eflatun'a göre ahlak anlayışı iyilikten geçmekteydi. Ona göre yapılan en hatalı davranışlar istenmeyerek yapılır ve erdem denilen şeyin ise bilgiden geçtiğine inanırdı. Eflatun'a göre ruh bedenden önemlidir ve ona göre ruhun, Bilgelik, Adalet, Cesaret ve ılımlılık olarak dört fazileti olduğuna inanırdı. Eflatun insanın sosyal bir varlık olduğuna ve insanların sosyal mevkilerinin ayrımı ise bilgi beceri ve kabiliyetlerine göre olması gerektiğini savunurdu.

Aklın insandaki en önemli unsur olarak görür ve bilgininde değişmez, görünmez ve evrensel bir unsur olduğunu savunurdu.  Eflatun felsefesine kısaca Platonizm adı verilir. Eserlerinde rahat bir dil kullanmış ve şüpheci üslubunun yanında yer yer alaycı bir bir dil kullanmıştır. Eserlerinde çok ustaca kullanılmış dil oyunları da görülmektedir.  İlk başlarda Eski Yunan filozoflarını takip eden Müslümanların zaman içinde Yunan filozoflarının akıl ve vahiy gerçeğinden uzaklaşarak yalnız başına kendi aklını rehber edinmesi üzerine Müslümanları küfre getirdiği gerekçesi ile Eski Yunan Filozofları İslam dünyasındaki eski itibarını kaybetmiştir. İslam dünyasında bu sonuca ulaşılmasında İmam-ı Gazali ve İmam-ı Rabbani olmak üzere Ehl-i Sünnet itikadındaki büyük alimlerin payı bulunmaktadır. Bu alimlerin kendi eserlerinde Eflatun ve Eski Yunan Filozoflarının bu yönlerini uzun uzun anlatmışlardır.

Eflatun'un günümüze ulaşan eserleri arasında 34 diyalog, 13 mektup ve Sokrates'in Savunması bulunmaktadır.  Eflatunun nerede ve nasıl öldüğü konusunda net bir bilgi bulunmamasının yanında net olmamakla birlikte M. Ö. 82 yaşındayken 347 yılında vefat ettiği söylenmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi