Bilindiği üzre bireylerin belirli yaş aralıklarında belirli periyotlarla geçirdikleri süreç bazen sıkıntılı olabilir. Bu dönemlerin başında ergenlik dönemi gelmektedir. İdeal 10-16 yaş arası gerçekleşen bu dönem birçok ebeveyn için sıkıntı teşkil etmektedir.
Çocukların tavırları, davranışları, duyguları değişiklik göstermekte ve buna bağlı olarak ebeveynleri zora sokmaktadır. Bu dönemde ailenin tutumundan ve çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiklerini anlatmaya çalışacağım.
Bu dönemde kızlar daha fazla duygusal tavırlar erkekler ise daha agresif ve hırçın tavırlar sergileyeceklerdir. Bu davranışlar karşısında birçok ebeveyn ne yapacağını bilmemekte ve çocuklara karşı sert tutum sergilemektedirler. Kızlar giyime daha fazla önem verecek erkekler daha fazla dışarıya yönelecek ve bu durum aileyi rahatsız edecektir. Bu dönemde yapılan büyük hatalardan birisi paniğe kapılmak ve çocukları eve hapsetmektir. Fazlaca yapılan bu yanlış çocukların belkide geçiş evresi olan bu dönemini fazlasıyla olumsuz etkilemektedir.
Çocuklara olumlu yaklaşmalı ve isteklerine cevap vermek onları daha mutlu edecek ve bu dönemdeki sorun ve sıkıntılarını sizlerle paylaşmasına yardımcı olacaktır.
Erkek ve Kızlardaki Davranış Bozuklukları:
Bu dönemde iki tarafta duygusal ve hırçın olmaya başlayacaktır hormonal dengeleri bozulacak ve davranışlarındaki tutarsızlıklar gözle görülür şekilde ortaya çıkacaktır. Kızlarda kendini beğenmeme baş gösterirken erkekler kendine daha fazla özen gösterecek ve dış ortama daha fazla adapte olmaya çalışacaktır.
Kızlar daha fazla makyaj yapmaya ve karşı cinse kendini güzel göstermeye özen gösterecektir. Dışarıdan yapılan yorumlar bu dönemde onlar için çok önemlidir. Olumlu yorumlar onları çok fazla sevindirirken olumsuz küçük yorumlar ve eleştiriler bile morallerini bozmaya yetecektir.
Ebeveynlerin Tutumu ve Yapması Gerekenler:
Aile bu dönemde fazlasıyla çocuklarına olumlu şekilde yaklaşmalı ve isteklerini her doğrultuda uygulamaya çalışmalıdır. Duygusal yapının oluşmaya başladığı bu süreçte aile onları etkileyebilecek en önemli kurumdur.
Destekleme ve ilgilenme ailenin yapabileceği en olumlu davranıştır. Alınan ters tepkilerde dahi çocuklara uzak durulmamalı ve onların sorunlarıyla ilgilenilmelidir.
Genelde aileden uzak durmak isteyecek olan çocuklar annelerine daha yakın durmakta ve babadan daha fazla çekinmektedir bu dönemde.
Derdini anlatma, sırrını paylaşma ve duygularını açığa vurma gibi şeyleri anne ile gerçekleştiren çocuk zamanla babadan uzaklaşmaya başlayacaktır bu noktada babalar çocuğuyla daha fazla ilgilenmeli ve onunla daha fazla vakit geçirmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.