F-22 çift motorlu uçaklarda devri değiştirme amacı ile çok üstün özellikleri olması hedeflenerek üretilmiş, çağa ayak uydurmuş fakat istenilen üstünlüğü sağlayamamış, yine de yeni bir dönemin açılmasına sebep olmuş bir savaş uçağıdır. Küresel tehditlerde, öncü ve ilk saldırı birimi olarak kullanılması planlanan uçak görevlerinde beklentileri karşılamış fakat fiyatı nedeni ile her ülkenin envanterine girememiştir.

Tasarım olarak düzenli ve estetik görüntüsü aynı zamanda radar okumalarında da avantaj sağlamasına olanak vermiştir. Genelde kanat altına takılan yakıt depoları ve silahlar, F-22'de kanat altında değilde, uçak içindeki bölmelere yerleştirilmiştir. Uçak içindeki cephane radara yakalanmasını azalttığı gibi aerodinamik bir yapı kazandırarak uçuş sırasındaki sürtünmeleri azaltarak hem hızı, hemde menzili olumlu yönde artırmıştır. Çift motorlu olan F-22, nozzle'lerin hareketli olmasından dolayı diğer savaş uçaklarına oranla(f-35 hariç) daha keskin dönüşler ve manevralarına olanak sağlamaktadır.

İt dalaşı oyunlarında ve ani konum değiştirme durumlarında diğer uçaklarla kıyaslanamayacak derecede üstünlük sağlamıştır. Radara yakalanma olasılığı düşük olan bu uçak "ESM" olarak bilinen pasif algılama sistemlerince çok rahat izlenebilmekte ve yeri belirlenebilmektedir. "Lockheed Martin" firması tarafından üretilen uçakta silah sistemleri de hedeflenenden az sayıda kapasite edilmiştir. Uçak tehditlerine karşı havadan havaya 6 adet AIM 120c ve 2 adet AIM 9 olmak üzere 8 adet, havadan karaya kullanılmak üzere yine 2 adet AIM 120c ve 2 adet AIM 9 kullanılmakta ilave olarak ise 100lb JDAM füzeleri ve bombaları taşıyabilecektir.

Üretimi sınırlı olan f-22 ülkemiz envanterine yer edinememiştir, ABD donanmasında ve saldırı bölgelerindeki üslerde öncü ve destek olarak hazır halde kullanılmak üzere yüzlerce f-22 hazır ve çalışır durumda bekletilmektedir. F-16 dan çok üstün olarak gösterilen F-22 yeni nesil savaş uçağı olan F-35 e de tahtını vermeyecek gibi görünmektedir. Yaşanan aksilikler ve çıkan ekstra masraflar F-35 i daha seri üretime geçmeden tüm anlaşmaların bozulma noktasına gelmesine kadar götürmüştür.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi