Evrenimizin 13, 7 milyar yaşında olduğunu söylüyor bilim adamları. Aslında bu görünen evrenin yaşıdır. Bu konunun ayrıntılarına girmeden önce uzaydaki hız ve uzaklık kavramlarına girelim ve evrenin büyüklüğü hakkında biraz bilgi edinelim.
Işık yaklaşık olarak saniyede 300. 000(üç yüz bin) km hızla yol almaktadır. Bu muazzam hızı ile Dünya'nın çevresini 1 saniyede 7, 5 kez dolaşabilir. Ay ile Dünya arasındaki mesafeyi düşünecek olursak ortalama 384. 000 km'dir. Yani ışık Ay’dan Dünyaya yaklaşık olarak 1 saniyede gelecektir. Ölçeği biraz daha genişletince Güneş’ten Dünyaya ışın gelmesi 8 dakikalık bir zaman alıyor. (Güneş-Dünya arası ortalama mesafe 150 milyon km). Bu bilgileri göz önüne alınca ışık hızı dahi evrendeki muazzam büyüklüğün içerisinde, işe yaramaz bir hal alıyor. Şöyle ki bir ışık yılı diye tabir edilen mesafe (yani ışın bir yılda aldığı yoldur) yaklaşık olarak 9, 5 trilyon km'dir. Uzaydaki muazzam mesafeleri anlatmak için ışık yılı kullanılmaktadır. Dünyamızdan galaksimiz olan Samanyolu'’nun merkezine olan mesafe 25. 000 ışık yılıdır. (240 katrilyon km). Yani ışık bu dünyamızdan galaksinin merkezine 25 bin yılda gidebilmektedir. Bize en yakın galaksi olan Andromeda ise bizden 2 milyon ışık yılı uzaklıktadır.
Ana konumuza dönecek olursak, evrenimiz 13, 7 milyar yaşında demiştik. Bu demek oluyor ki gördüğümüz evrenin sonundan ışık, 13, 7 milyar yıl içinde bize gelmiştir. Peki sınır bu mudur? Daha ötesi var mıdır? Varsa ne vardır? İşte görünen evren denilmesinin sebebi budur. Bize ulaşamayan ya da ulaşmaya zamanı olmayan ışıkların olması makul bir teoridir. Hatta gördüğümüz evren aslının küçük bir parçası bile olabilir. Güneş’ten gelen ışınların 8 dakika sonra bize ulaştığını söylemiştik. Bu demek oluyor ki biz Güneş’in 8 dakika önceki halini görmüştük. Güneş’te bir patlama olsa veya Güneş yok olsa biz bunu 8 dakika sonra göreceğiz. Çünkü görüntü dediğimiz şey ışınların gözümüze ulaşmasıdır. Sonuç olarak şuan orada gördüğümüzü söylediğimiz şeyler beklide artık orada değiller. Işık o muazzam hızıyla bile milyarlarca yıl içerisinde ancak bize ulaşıyor.
İnsanoğlunun en büyük isteklerinden biri uzayda yolculuktur. Fakat ışığın bile binlerce, milyonlarca yılda kat ettiği mesafeleri insanoğlu nasıl yapacak?Kendi Güneş sistemimizin ayrıntılarını bile bilmiyorken galaksinin veya evrenin ücra köşelerine gidebilecek miyiz? Tabi ki bilim geliştikçe bu soruların cevabını alacağız.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.