Bu tür kişilik bozukluğunda bireyde bazen depresyon, bazen de mani biçimlerinde nöbetler görülebilir. Bu kişilik özellikleri ayrı ayrı da oluşabilir. Manik tepkiler taşkın bir neşe ve aşırı hareketlilik durumları ile belirlenir. Ani olarak başlayan mani dönemi çoğu defa bir depresyon durumunu yada zorlanmayı izler. Bazen de görünür bir sebep olmaksızın ortaya çıkabilir.
Manik tepkilerin en hafif seyreden türü olan hipomani de birey, sürekli olarak kendini ne kadar mutlu hissettiğinden, yeteneklerine ve bilgisine olan mutlak güveninden söz eder. Hipomanik kişi genellikle zeki, insanlara dönük, atılgan bir kişi izlenimini verir. Bulunduğu heryerde ilgi merkezi olur.
Akkt maninin belirtileri hipomanide görülen belirtilerin daha abartılmış biçimleridir. Bu kişilikteki bireyin düşünceleri sürekli olarak bir konudan diğerine atlar. Bazen de bağlantısız konuşma görülür. "Dam başında saksağan vur beline kazmayı" gibi sözler. Bu tür kişilik özelliği gösterenler için söylenebilir.
Mani tepkilerinin en ağır seyreden türü olan sabuklamalı manide birey aşırı bir uyarılma durumundadır. Çevresindekilere saldırabilir, eşyaları kırıp parçalayabilir. Utanç durumu ile birlikte dış görünüşe özen yitirilir.
Depresyon halinde manik depresif bireyde dikkat, düşünme, hareket ve neşede azalma görülür. Hep mutsuz olduğunu düşünür ve kederlidir. Kendilerine güven duygularını yitirmişlerdir. Duygu ve düşüncelerini ifade etmede konuşma ve dinlemede güçlük çekerler. Uykuya dalmakta zorlanırlar yada kesik kesik uyurlar ve sabahları erken uyanırlar. İsteksizlik, halsizlik, yorgunluk duyarlar bir işe başlamada zorlanırlar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.