Bu başlığı çoğu kez duymuşsunuzdur. Bu konuda birçok araştırma, sebep olduğu hastalıklara dair incelemeler yapıldı. Yeni bir araştırma da İngiliz Tıp Dergisi' nde yayımlandı. Çeşitli sınıflandırmalar üzerinde durulan bu araştırmada, çeşitli sonuçlara varıldı. Bu sonuçlardan en çarpıcı olanı ise günde 3 saat oturanın ömrünün 2 yıl uzadığı yönündeki çıkarımdı. Araştırmada 5 farklı makalenin sonuçları değerlendirildi. Bu makaleler hareketsiz yaşamla alakalı makalelerdi. Kanada, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve İskoçya' da yayımlanan bu makaleler son yıllarda yayımlanmıştı. Sınıflandırma çeşitli odaklar üzerineydi. Araştırmaya katılanlar; 3 saate kadar, 3-6 saat arası ve 6 saatten fazla hareketsizlik ve televizyon izleme sürelerine ( 0-2 saat, 2-4 saat, 4 saatten fazla ) göre sınıflandırıldı.

2005-2006 yıllarında 18 yaş ve üzeri Amerikan vatandaşlarının katıldığı araştırma 2009-2010 yıllarında tekrar yapıldı. Bu araştırmalara göre günlük televizyon başında geçirilen sürenin 2 saate indirilmesinin ömrü 1 yıl 3 ay uzatabileceği sonucuna varıldı. Bilim insanları, ABD Kanser Birliği tarafından gerçekleştirilen ve 123. 216 kişinin katılımı sağlanan araştırmalardan birinde günde 6 saatten fazla hareketsiz kalan insanların ölüm riskinin, günde 3 saatten daha az hareketsiz kalan insanlara göre %20 daha fazla olduğu sonucu ortaya çıktı. Bu araştırmada dipnot olarak erkeklerde ölüm riskinin %17, bayanlarda ise %37 olduğu belirtildi. Bu araştırma da 2010 yılında yayımlandı.

Bir başka araştırma da bu yıllarda Lausanne ( Lozan ) Üniversitesi' nden geldi. Peter Katzmarzyk ve ekibinin gerçekleştirdiği bu araştırma bu konuya farklı bir bakış açısı getirdi ve farklı bir durum üzerinde durdu. Bu araştırmaya göre; fazla oturmanın bacak kaslarını hareketsizliğe sevkettiği ve buna bağlı olarak kandaki şeker ve yağ oranının kötü yönde etkilendiği sonucu ortaya çıktı. Dolayısıyla uzun süreli hareketsizliğin, televizyon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirmenin yaşam süresini kısalttığı ve yaşam kalitesini bir süre sonra etkilediği çıkarımı ortaya kondu. Tabi bu sonuçlara ulaşılırken sadece özgün araştırma sonuçları değil, aynı zamanda bu konuya dair daha önceki araştırmalar da baz alındı.

Zaten geçmişte gerçekleştirilen farklı araştırmalara göre de hareketsizliğin hakim olduğu yaşam tarzlarında kalp-damar hastalıkları, diyabet vb. hastalıkların daha fazla görüldüğü ayrıca ölüm riskinin arttığı belirtildi. Tabi bunlara bağlı olarak yaşam kalitesi de doğrudan etkilendiği sonucu çok kez vurgulandı. Tüm bunların farkında olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de yetişkinler için günde en az 2, 5 saatlik fiziksel aktiviteyi öneriyor.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi