Fotoğraf düzeneleme konu olunca akıllara ilk gelen program tartışmasız Adobe PHotoshop tur. . Hatta fotoğraflarda "Photoshop bu abi" gibisinden yorumlar görmek mümkün. Ancak phtoshop u bilmeyen yada programa sahip olmayanlar nasıl düzenleme yapacaklar? Buna en güzel yanıt son zamanlarda sayıları hızla artan internet tabanlı fotoğraf düzenleme yazılımları olacaktır. Kısaca bu yazılımlardan bahsetmek istiyorum.
Adobe Photoshop dan başlayalım. Adobe firmasının bir süredir beta olarak kullanıcıların hizmetine sunduğu Photoshop. com/express sitesi artık photoshop. com olarak hizmet vermekte. Arayüz olarak photoshop programına çok benzemesede fotoğraf düzenleme olarak birçok ihtiyacınızı karşılayacak düzeyde.
Temel fotoğraf ayarlarının yanında yeni eklenmiş olan Decorate bölümü daha geniş bir yelpazede değişiklikler yapmanıza olanak sağlıyor. Fotoğraf yada resim üzerine yazı yazabilir, yapışkan notlar, konuşma balonları ve çeşitli şekillerle süsleyebilirsiniz. Örneğin bir yakınızına doğum günü kutlama fotoğrafı hazırlayacaksanız burdaki araçlar faydalı olacaktır.
http://www. photoshop. com adresinden kayıt olup kullanmaya başlayabilirsiniz. Kendi albümünüz yapabilir bunları sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Bunun haricinde Photoshop. com dan Facebook, Flickr, Photobucket ve Picasa sitelerindeki fotoğraflarınıza da kolayca erişip düzenleme yapabiliyorsunuz.
Diğer uygulamaları yazının devamında okuyabilirsiniz.
Gelelim bir diğer uygulamaya. Flickr çok yoğun bir şekilde kullanan biri olarak photoshop programım olmadığında fotoğraf düzenleme konusunda en büyük yardımcım Picnik. com sitesi oluyor. Flickr içine entegre olan bu hizmet uygulama da Photoshop. com dan aşağı kalır değil. Temel ayarlar hemen hemen aynı olan bu sitede dikkat çeken nokta Create başlığındaki özellikler. Çok sayıda filtre efekti sunan bu bölümde fotoğraflarınızdan farklı çalışmalara dönüştürebiliyorsunuz. Yazı şekil vs. özellikleri oldukça gelişmiş.
Picnik. com un belki hata olarak değerlendirilebilecek bir noktası var. O da fotoğraf düzenlemye flickr içindeki fotoğrafınızın sayfasından girdiğinizde create başlığında birçok özellikte picnik. com sitesine üye olmanızı gerektiren "Premium" yazısını görüyorsunuz ve o özellikleri kullanmıyorsunuz. Ancak www. picnik. com adresinden kendi flickr hesabınıza giriş yaptığınızda aynı yerde sadece çok az özellikte "Premium" ifadesi bulunmakta. Bu şekilde picnik. com a üye olmadan daha fazla özelliğinden yararlanabiliyorsunuz.
Picnik. com fotoğraf yükleme açısından oldukça gelişmiş. Bilgisayarınızdan, internet üzerindeki herhangi bir fotoğraftan, Yahoo arama sonuçlarındaki fotoğraflardan, web kamerası ve birçok siteden kendi hesabınızla giriş yapıp fotoğraflarınızı düzenleyebiliyorsunuz.
Bir diğer yazılım FotoFlexer. com Picnik kadar çok sayıda özellik mevcut olan bu site de oldukça kullanışlı. Gözüme çarpan en ciddi farklı özelliği Curves seçeneğinin kullanılabiliyor olması. Picnik. com paralı üyelik isteyen bu özellik Fotoflexer da ücretsiz. Uygulamayı fotoflexer. com adresinden deneyebilirsiniz.
Yazıyı hazırlarken yaptığım kısa bir aramada bu tarz çok sayıda uyulama ile karşılaştım. Birçoğu görünüm ve servis olarak oldukça yetersiz olduğu aşikar.
Yukarda tanıtmaya çalıştığım sitelerden biraz daha farklı bir siteden de yazıyı sonlandırmadan bahsetmek istiyorum.
Pixlr. com adındaki bu sitedeki uygulama Adobe Photoshop a oldukça benzemekte. Genel fotoğraf ayarlarının yanı sıra tasarım yapmanıza olanak sağyalan bir yapısı da mevcut. Seçim, kesme, boyama, fırça, yazı, kopyalama, klonlama, keskinlin, yumuşatma gibi özelliklerin yanı sıra photoshop kullananların olmazsa olmazlarından biri olan katmanları da bu uygulamada görmek olcukça sevindirici. Fotoğraf düzenlemeden çok tasarım yapmaya yönelik olan bu siteyi de incelemenizi öneriyorum. Yaptığınız çalışmaları JPG yada PNG formatında kaydedebiliyorsunuz.
Yazıda incelediğim 4 siteyi karşılaştırdığımda hız ve kullanım açısından FotoFlexer ve Picnik oldukça başarılılar. Hemen ardından Pixlr sitesi gelmekte. Hem yükleme hem düzenleme olarak Photoshop. com sitesine oranla çok hızlılar. Tasarım olarak Fotoflexer pek tatmin etmese de diğerleri gayet başarılı. İnternette fotoğraf ekleyebileceğiniz çok sayıda siteye erişim imkanı ile picnik. com bu uygulamalar arasında en kapsamlısı. Fotoğraflara yaptıkları etkiler açısından hepsi birbirine yakın olan bu sitelerin hepsinin ortak olduğu nokta Flash tabanlı uygulamalar olması.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.