Bildiğimiz gibi Türk kültürümüzde kahvehaneler çok önemli bir rol oynar. Eski kahvehaneler hakkında bir kaç kelam etmek gerekirse; çeşitli meşrubatların ve nargile gibi tütün ürünlerinin servis yapıldığı, masa oyunlarının oynandığı, sohbet edilen, kitap okunan ve yine birçok farklı aktivitenin yapldığı mekân.
Kafeteryalardan ve barlardan farklı olarak hafif yemekler yer almaz ve alkollü içeceklere ağırlıklı olarak yer verilmez. Özellikle Müslümanlar arasında kâveler (kahvehaneler) oldukça yaygındır ve çoğunluğu erkeklerden oluşur. Günümüzde kahvelerimiz hala mevcut olmasına rağmen gençler için kahve kültürü kafeterya olarak sürüyor. . Bu yazımda size hala eski kahvehane kültürünü sürdürmeye çalışan İstanbul'da en sevdiğim mekanlardan olan Kitaplı Kahve (modern zaman kıraathanesi) 'yi tanıtmaya çalışacağım. .
2011 yılında Abdurrahman Demirel tarafından faaliyete geçirilen Kitaplı Kahve eski bir yalıya kurulmuş. Adı üstünde hem kitap okuyup hemde çay, kahve veya çeşitli meşrubatlarınızı yudumlayabilceğiniz nefis mekanların arasında. Demirel, "Çoğu kişinin bir hayali vardır; etrafı kitaplarla çevrili raflar arasında ahşap masalar ve sandalyelerin olduğu, hemen arkasında çay kazanının kaynadığı ve muhabbetin demlendiği bir yer olsun istedik, " diyor. Abdurrahman bey kütüphaneyi oluşturmaya sadece 300 kitap ile başlamış fakat zamanla kitaplı kahvenin Abdurrahman beyin deyimi ile misafirleri getirdiği kitaplar ile bu kütüphaneyi genişleterek 3000 kitaba ulaşmış. Bu mekanın başka bir güzel özelliği ise her misafirine kurşun kalem hediye ediyor ve siz o kurşun kalemler ile kitaplara istediğiniz notu alabiliyorsunuz. Kitaplı Kahve bünyesinde acd sanat evini de bulundurduğu için mekanda gitar, keman, piyano ve çeşitli müzik aletlerinin yanında kişisel gelişim dersleri de veriliyor. Kitabınızı okuyup çayınızı yudumlarken bir yandanda piyanonun eşsiz sesini duyabilirsiniz.
Kitaplı Kahve'nin müdavimleri arasında birçok yazar, akademisyen, sanatçı ve yönetmen bulunuyor. Prof. Dr. Saadettin Ökten, Prof. Dr. Kemal Sayar, Prof. Dr. Mehmet Genç, Nazif Gürdoğan, Nuri Sağlam, Ahmet Turgut, Sadık Yalsızuçanlar, Murat Menteş ve Semih Kaplanoğlu da gelenler arasında. Üniversite gençliği Kitaplı Kahve'nin baş misafirleri. Burada gençler arasında okuma etkinlikleri yapıldığı gibi, Kitaplı Kahve'den doğan düşünce topluluğu da bulunuyor. Çeşitli yazarları, edebiyatçıları davet edip kimi tartışmalar da yapılıyor. Bazı zamanlar Kitaplı Kahve'de Leyla ile Mecnun günü yapılıyor ve misafirler bahçeye toplanıp Leyla ile Mecnunu izleyebiliyor.
Mekana gelip buranın müdavimi olmamak mümkün değil. Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız ailenizle yada arkadaşlarınızla gelip Paşa çayını veya Nafiz Paşa kahvesi'nin eşliğinde mekanın tadını çıkarmalısınız. .
iletişim
Barbaros mahallesi sırma perde sokak no:8 Altunizade - Üsküdar / İstanbul
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.