Kuzey Afrika'da yer alan ve Akdeniz'e kıyısı bulunan bir ülkedir. Mısır, Sudan, Çad, Nijer, Cezayir ve Tunus'la çevrilidir.
Yeryüzü Şekilleri
- Libya Akdeniz kıyıları boyunca kuzeydoğuda Cebel Akdar dağı, diğer kesimlerinde ise yer yer genişleyen ovalar vardır.
- Kıyı bölgelerin dışında kalan toprakların büyük bölümü çöl ve yarı çöl halindeki platolardan oluşur.
İklim ve Bitki Örtüsü
- Libya'da yer yer kıyı kesimlerinde Akdeniz iklimi görülür. En yüksek yağış miktarı 400mm ile kuzeydoğudaki Cebel ve Akdar dağlarıdır. İç kısımlarında çöl iklimi hakimdir. Çöller 2-3 yıl yağış almayabilir.
- Libya bitki örtüsü bakımdan çok fakir bir ülkedir.
Nüfus ve Yerleşme
- İklim ve toprak şartlarının en uygun olduğu yerler Akdeniz kıyılarıdır. Bu nedenle Libya nüfusunun tamamına yakını bu kıyılarda toplanmıştır.
- Çöl alanlarındaki vahalarda ve petrol kuyularının bulunduğu yerlerde az sayıda insan yaşamaktadır.
Tarım ve Hayvancılık
- Libya topraklarının çok küçük bir kısmı tarıma elverişlidir. Tarım faaliyetleri Akdeniz kıyı şeridi ile iç bölgelerde yer altı su kaynaklarının bulunduğu vahalarda yapılır. Tarım ancak sulamayla mümkün olur.
- Ülkenin kıyı kesiminde tahıl, turunçgil zeytin, mısır, tütün, gibi ürünler yetiştirilir, iç bölgelerdeki vahalarda hurma ve sebze üretimi yapılır. Tarımsal üretim ihtiyacı karşılayamaz. Ülkedeki göçebe halk küçükbaş hayvan ve deve besiciliği yapmaktadır.
Yer altı Kaynakları
Zengin petrol yatakları Libya'yı Afrika kıtasının zengin ülkelerinden biri konumuna getirmiştir.
Endüstri ve Ulaşım
- Sanayisi gelişmektedir. Petrokimya, çimento, gübre, metalürji sanayileri vardır.
- Ulaşım yeterince gelişmemiştir.
- İtalyanlar tarafından kıyılarda yapılan yollar Libyalılar tarafından iç kısımlara bağlanmıştır.
Ticaret
- Libya, ihracat gelirlerinin tamamına yakınını petrolden sağlar.
- Silah, kimyasal madde, ulaşım donanımı, tüketim ve yatırım malları ithal eder.
Türkiye ile İlişkileri
- Türkiye ile Libya ilişkileri gelişmiştir. Bir çok Türk firması toplu konut, sulama, yol, liman projelerini üstlenmiştir. Libya Türkiye'ye hem petrol ve gübre satar. Türkiye'den ise gıda maddeleri, demir-çelik ürünleri, tekstil, mobilya, elektrikli aletler alır.
- Son yıllarda Libya yönetiminin Türkiye'ye karşı olumsuz tutumu nedeniyle siyasal ilişkilerde istikrarsızlık görülmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.