Açılımı Neuro Linguistic Programming olan NLP ifadesinin Türkçe açılımı ise" Sinir Dili Programlaması "anlamına gelmektedir. Bu ifade özellikle son yıllarda kişisel gelişim ve kariyer planlaması gibi alanların oldukça popüler bir hale gelmesi ve yaygınlaşmasıyla önemini daha da artıran bir kavram olmuştur.
Bu alanların gelişimiyle birlikte paralel olarak gelişen NLP, toplumda pek de bilinirliliği olmayan bir konu olmakla birlikte, biraz bilgi sahibi olunduğunda oldukça ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir konu olma özelliğindedir.
NLP ifadesi toplumda bazı yanlış kanılar ve algılar oluşmuş durumdadır. Bu yanlış algılardan en önemlisi ise, NLP'nin kişilerin kariyer hayatlarında en üst noktalara ulaşmak için mucizevi yöntemleri göstermekte olan bir öğreti gibi algılanmasıdır. Şüphesiz ki bunda NLP'nin kariyer planlama ve de kişisel gelişim alanlarında kendini göstermekte olan bir konu olmasının nedeni oldukça büyüktür. Her insanın yaşadığı dünyayı bir algılayış şekli bulunmaktadır. NLP de tam olarak bununla ilgilenir. NLP, kişinin dünyayı algılayış şeklinin geliştirilmesi için çalışan bir alandır.
İnsanların yaşamakta olduğu çevreyi algılamasında sahip olduğu 5 duyu organının temel etkeni bulunur. Dünyanın algılanmasını sağlayan bu duyu organları, bireyin beyninde algısal gerçekliğin meydana gelmesini sağlamaktadır. İşte NLP de tam bu noktada devreye girmektedir. NLP'nin bu aşamadaki görevine bakıldığı zaman, NLP algısal gerçeklik aşamasında insanların, duyu organlarıyla çevresinde algılamış olduğu kişileri, olayları, durumları ya da nesneleri algılayış biçimini yönetmesine yardımcı olmaktadır. Konuyla ilgili daha derinlere inildiği vakit, insan beyninin karmaşıklığı karşımıza çıkan ilk olgudur.
İnsan beyniyle günümüzde oldukça değişik araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan bu araştırmaların neticesinde ise, insan beynine 1 dakikada 2 milyondan daha fazla çevresel etki geldiği, fakat beynin bu iki milyon etkiden sadece 1000 tanesini işleyebildiği ortaya konulmuştur. Beyne gelen bu çevresel etkiler 5 duyu organı sayesinde olmakla birlikte, bu etkiler bir elektrik sinyali ve de bilgiden ibarettir.
Beyin tarafından işlenebilen ve insanların algılayabilmiş olduğu bu 1000 bilgiden ise sadece 200 kadarı konuşarak kullanılabilmektedir. Burada ise, iletişim kurma becerisi oldukça ön plana çıkan bir durumdur. Çünkü kişinin iletişim kurma kapasitesi, bireyin beynin işlediği hangi bilgilere odaklanacağını ve çevresini ne kadarını algılayacağı gibi durumları doğrudan olarak etkilemektedir.
Türkçe olarak sinir dili programlaması anlamına gelen NLP, tamamen bilimsel bir kavramdır ve bilimsel anlamda kişilerin algısının genişletilmesini sağlar. NLP nin işlevi burada son bulmamaktadır. Algının genişlemesinin ardından da, aynı zamanda insanların iletişim kurabilmesinde daha fazla değişkenin incelenmesini sağlar. NLP bakıldığında aslında tekniktir ve bu NLP tekniklerinin geliştirilme amacı, insanların hayata ve de olaylara farklı bir bakış açısıyla bakılmalarının sağlanmak istenmesidir. Çünkü, kişinin hayata ve olaylara bakış açısı, 5 duyu organı sayesinde beyne ulaştırılan bilgilerin algılanışından ibaret bir durumdur. Bu bilgileri yorumlanır ve kişi hayata o gözle bakar. NLP, beyne gelen bilgilerin daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde analiz edilmesini sağlarken aynı zamanda beyne giren girdilerin de daha detaylı yorumlanmasını sağlar.
NLP teknikleri, kişilerin hayata bakış açılarının değişmesini yani hayatlarının değişmesini sağlarken bakıldığında bu durum her insan için gerekli olan bir durum değildir. Çünkü iş, aile ve sosyal hayatında mutlu olan kişilerin bu tekniklere ihtiyacı yoktur. Özellikleri ve getirileri halinde incelendiğinde NLP tekniklerinin hayatta çeşitli nedenlerle mutsuz kişiler için daha gerekli olduğu görülmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.