Kavun çok lezzetli olmasının yanında, sağlık açısından çok faydalıdır. Bu meyve düşük kalorili olduğundan dolayı diyet yapanlar için de çok uygundur. Aşağıdaki yazıda kavunun neden bebeklerin ve yetişkinlerin günlük beslenmesine eklenmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.
Çeşit çeşit kavunlar, özellikle yaz aylarında piyasada mevcuttur. Kavun ile ilgili kayıtlar M. Ö. 2. 400 yılına kadar uzanmaktadır. Kavun tüketimi hakkındaki bilgiler eski Mısır mezarlarından elde edilmiştir. Hatta Romalıların da kavun yetiştirdiği bilinmektedir. Dünyada kavunun kökeni Güney Fransa ve Cezayir'dir. Bu günlerde dünyanın her yerinde üretilmektedir, yarı kurak iklimlerde ve sıcak topraklarda iyi yetişir. Kavun "Cucurbitaceae" ailesine aittir ve sulu, etli ve tatlı bir meyve olduğundan diğer meyveler ile birlikte yemeniz gerekmez. Kabuk kısmı soluk yeşil bir renk iken iç kısmı turuncumsu bir renktir. Kavunun sağlığa faydaları hemen hemen karpuz ile aynıdır.
Bebekler İçin Kavun:
Kavunun vitamin ve mineraller bakımından zengin oluşu, onun büyüyen bir bebek için yararlı olduğunun kanıtıdır. Oldukça yumuşak olduğundan kolayca ezilebilir ve bebeklere kavun püresi olarak yedirilebilir. Kavun görmeyi güçlendiren ve büyüyen bebekler için pürüzsüz bir cilt sağlayan A vitamini, beta karoten, lütein ve zeaksantin içerir. Kalsiyum bebeğin diş ve kemiklerinin güçlenmesini sağlar. Bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkinlere kıyasla daha zayıftır. Kavunda bulunan antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlar ve hastalıklardan korur. Kavun bebeğin büyümesi için gerekli olan demir ve kalsiyum emilimini arttıran C vitamininden zengindir. C vitamini aynı zamanda göz sağlığı için gereklidir. Çinko, magnezyum, potasyum, fosfor, B vitaminleri gibi diğer mineraller bebeğin genel sağlığının korunmasında yardımcıdır. E ve K vitaminleri güçlü saçlar ve pürüzsüz bir cilt için gereklidir. Kavun yaklaşık% 90 oranında su içerir. Bu yüzden yaz aylarında bebeğin susuz kalmasını önlemeye yardımcı olur.
Hamileler İçin Kavun:
Kavun vitamin, mineral ve diğer gerekli besinlerin mükemmel bir kaynağıdır. Hamilelik sırasında besin ihtiyacı önemli ölçüde artar. Hamile kadınların antioksidan, besin ögeleri ve lif alabilmeleri için bol miktarda sağlıklı meyve ve sebze tüketmeleri gereklidir. Hamile kadınların bağışıklık sistemi nispeten zayıftır. İçindeki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar hem annenin hem de fetüsün bağışıklık sistemini güçlendirir. Artan rahim boyutu nedeniyle, hamile bir bayan sindirim sorunlarından şikayetçi olabilir. Kavundaki lifler kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kavun, hücrelerin hızlı bölünerek yeni hücreler oluşturmasını teşvik eden folat bakımından zengindir. Bir fincan ( yaklaşık 177 gram) kavun yaklaşık 34 mcg folat içerir. Kadınların hamile kalmaya karar verdikleri an folat alımlarını arttırmaları gerekir çünkü folat nöral tüp defekti gibi bazı doğum kusurlarını önler.
Kavun, günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %12'sini sağlayabilir. Potasyum kalp sağlığı için çok önemlidir. Hamile bir kadının kalbi vücuduna güçlü bir şekilde kan pompalayabilmelidir. Bir fincan kavun tüketimi günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilmektedir. C vitamini gebelerde zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirerek hamilelik sırasında enfeksiyonları ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Sadece hamile bayanlar değil her yaştan insan düzenli olarak kavun tüketerek bu sağlık yararlarından faydalanabilir.
Kilo Vermek İsteyenler İçin Kavun:
Kavunun kalorisini merak edenler için yarım fincan kavun sadece 60 kaloridir. Bu nedenle kilo vermek için her türlü diyete dahil edilebilir. Diyet yapmakta zorlananlar beslenmelerine kavunu rahatlıkla dahil edebilirler. Oldukça düşük kalorilidir, yüksek miktarda su ve lif içerdiğinden kilo kaybını teşvik etmektedir. Bu sizi uzun bir süre tok tutacaktır. İştahınızı frenlemeye yardımcı olur böylece aşırı yemenizi engeller ve kilo almanıza engel olur.
Kavun içerdiği B vitaminleri sayesinde vücuttaki toksinlerden kurtulmayı sağlar. B vitamini enerji üretimini ve sinir sistemi fonksiyonunu arttırmaktadır. Kavunda bulunan bakır cilde parlaklık verir, kas ve dokuların güçlenmesini sağlar. Tüm bu faydalardan yararlanmak istiyorsanız beslenmenize kavunu dahil edebilirsiniz. Kavun hemen hemen tüm gerekli besin değerlerini içeren, çok lezzetli ve herkes tarafından sevilen bir meyvedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.