Kefirin de yoğurdun da çok sağlıklı olduğunu biliyoruz; ancak hangisi daha iyi? Bu yazıda sadece kefir ve yoğurdun farklarından bahsetmeyip, onlarla ilgili bilgi de vereceğiz. Kefirin marketlerde gittikçe yaygınlaşmasının ardından herkesin aklında tek bir soru oluştu. Kefir, yoğurttan iyi midir?
Yoğurt son derece yaygın bir besindir ve herkes faydalarının farkındadır ancak kefir daha az yaygındır. Dolayısıyla insanlar kefiri merak ediyor, bu da aklımıza "kefir mi, yoğurt mu?" iyidir sorusunu getiriyor. Sorduğumuzda pek çok kişi kefirin daha faydalı olduğunu söylüyor, peki gerçekten öyle mi? Öyle ise neden? Yoğurt ezelden beri bir çok kültürde tüketilmektedir. Kefir de aynı şekilde çok uzun yıllardır tüketilse de yoğurt kadar yaygın değildir. Arkalarındaki uzun yıllar süren tarihi düşününce ayrım yapmak zor değil mi? İkisi de çok sağlıklı yiyecekler olup, tüketilmeleri iyi bir şeydir. Aralarındaki farka geçmeden önce ikisi hakkında da biraz bilgi edinelim.
Yoğurt Nedir?
Yoğurt, sütün bakteriyel fermantasyonu ile elde edilen bir besindir. Laktik asit bu ürünün dokusunu vermek için süt proteini ile reaksiyona giren laktozun fermantasyonundan sonra üretilir. Yoğurt yapmak için sütü en az 80 ° C dereceye kadar ısıtmak gereklidir, bu aynı zamanda istenmeyen bakterilerin de ölümünü sağlayacaktır. Sıcaklık bunları birarada tutan süt proteinlerinin denatüre olmasını da sağlar. Bundan sonra 45 ° C'ye kadar soğutulur ve daha sonra bakteri kültürü ilave edilir. Fermantasyon için 4-5 saat beklenir.
Yoğurt en az 5. 400 yıldan bu yana evlerde yapılmaktadır. Bugün, yoğurdun birçok çeşit mevcuttur ve tüm dünyada son derece yaygındır. Soya sütüne alışkın olan insanlar için soya sütünden yapılan soya yoğurdu tüketilebilir. Bu günlük olmayan bir besindir. Normal sütten yapılan yoğurt çok zengin bir besin olarak kabul edilir ve kalsiyum, riboflavin, protein, B-12 vitamini ve B-6 vitamini gibi bir çok vitamin ve mineral içerir.
Kefir Nedir?
Kefir inek, koyun veya keçi sütünün kefir taneleri ile inoküle edilmesiyle hazırlanan bir fermente süt içeceğidir. Peki, kefir taneleri nedir? Kefir taneleri lipidler, şekerler ve proteinlerin bir matris içinde maya ve bakteriler ile karışımıdır. Bu simbiyotik kültür kefir tanelerini oluşturur. Kefir taneleri karnabahara benzer. Kefir tanelerinin içinde bize bir çok yarar sağlayan pek çok bakteri ve maya bulunur. Kefir yapma süreci aşağıdaki gibidir. Kefir taneleri asit geçirmez kapta doğrudan süte eklenir. Bu konteyner gevşek kaplanmıştır ve günde bir iki kez çalkalanır. Bu konteyner karanlıkta ya da ışık geçirmez bir kapta muhafaza edilmelidir. Fermentasyon süresi ideali 24-26 ° C'arasında değişen sıcaklıklarda, en az 24 saat olmalıdır.
Kefir önceki yıllarda oldukça popülerlik kazanmıştır. Kefir dünyanın pek çok yerinde üretilmektedir ve günlük olmayan formları da vardır. Ayrıca, soya ve Hindistan cevizi sütü ile de hazırlanabilir. Kefir A vitamini, B-2 vitamini, B-12 vitamini, D vitamini ve hatta K vitamini gibi vitaminler aynı zamanda fosfor, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Bundan dolayı kefirin sayısız faydaları vardır.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir amino asitler, mineraller ve değerli vitaminler bakımından zengindir. Ayrıca, çok sayıda antioksidan ve tedavi edici özelliklere sahiptir. Kefirin faydalarından bazıları aşağıda verilmiştir;
-Laktoz intoleransı olan insanlar kefiri, süte sağlıklı bir alternatif olarak tüketebilirler ve sütte bulunan besin öğelerini alabilirler.
-Kolayca sindirilebilir ve bağırsaklarda bulunan toksinlerden kurtulmaya ve gastrointestinal sistemin temizlenmesine yardımcı olur.
-En önemli faydalarından biri uygun sindirimi sağlaması ve gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide problemlerine iyi gelmesidir. Bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığı önler.
-Serbest radikalleri nötralize ederek yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı antioksidanlar bakımından zengindir ve serbest radikallerin vücut hücre ve dokularında yol açtığı hasarın etkisini azaltır.
-Kilo vermeye yardımcıdır.
-Kefir bazı anti-mantar özelliklere sahip olduğu için sedef, kandidiyazis (mantar enfeksiyonu) ve egzama gibi durumların tedavisinde yararlıdır.
-Kefir kanserli hücrelerin büyümesini inhibe edebilir ve kolon kanseri, meme kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişmesini önleyebilir ve tümörlerin boyutunu azaltabilir.
-Bağışıklık sistemini uyarır ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca alerji ile mücadele için iyi bir doğal bir çözümdür.
-Sinir sistemi üzerine yatıştırıcı etkileri vardır. Uyku bozuklukları ve depresyonla savaşmaya yardımcı olur.
-Pankreatit, gastrit, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve ülser gibi bir dizi hastalıkların tedavisinde yararlıdır.
-Periodontitis gibi diş eti hastalıklarını ve kötü ağız kokusunu tedavi eder.
-Kandaki glikoz seviyesini azaltır ve normal kan şekeri seviyesini korur bu da diyabet hastaları için oldukça önemlidir.
Hangisi Daha İyidir?
-Canlı Kültürler: Canlı kültürler kefir ve yoğurtta ortak bulunan bir etkendir. Kefir de Yoğurt da sisteminizdeki kötü bakterileri öldürmenize yardımcı olacak canlı kültürler (probiyotikler) içerir. Ancak kefir iyi bakterilerin çoğalmasını sağlayan bir ortam da oluşturur.
-Fermantasyon ve Bakteriler: Yoğurt tek başına bakteri ile fermente edilirken, kefir hem bakteri hem maya ile fermente edilir. Kefir de bulunan bakteriler çok daha faydalı bakterilerdir. Yoğurt ve kefirde bulunan bakteriler temiz bir sindirim sistemine katkıda bulunur ancak kefirde bulunan bakteriler aynı zamanda bağırsakta kolonize de olurlar. Bu yoğurt tarafından yapılamaz. Bakteri ve mantar kombinasyonu daha besleyicidir ve bu noktada göz ardı edilemez.
-Yapılışları: Yoğurt, süte eski yoğurt aşılanarak yapılabilir. Ancak bu kefirde mümkün değildir. Ancak ikisi de Türk kökenlidir.
Artık kefirin ve yoğurdun farklılıklarını bildiğinize göre hangisini seçeceğinize karar verebilirsiniz. Benim şahsi fikrim ikisini de tüketmeniz sadece birine bağlı kalmamaktır. Ancak bir seçim yapmanız gerekirse kefir daha iyi bir seçim olacaktır. Yinede bir beslenme uzmanı veya doktora danışmak size mümkün olan en iyi seçeneği verebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.