Koch adı verilen bir bir mikrobun kemiklere yerleşmesi ve burada çoğalması ile başlayan bir tür hastalıktır. Yaşam şartları daha kötü olan yerlerde daha yaygın bir hastalık çeşididir.
Günümüzde düzelen yaşam koşulları ile birlikte bu hastalıkta azalmaya başladı diyebiliriz. Akciğerlerde oluşan ve yayılan verem'den sonra en tehlikeli ve sıkıntılı verem türü olarak bilinir. Kemik veremi ilk olarak vücutta, eklemleri hedef alan ve bu bölgelerde yaşamını sürdüren bir hastalık türüdür. Buralardan kemik uçlarına doğru hızlı bir şekilde yayılır ve üremeye başlar.
Yaş sınırlaması ya da belirli bir dönemi yoktur. 10 yaşındaki bir çocukta görülebileceği gibi 40 yaşında bir yetişkinde de görülebilir. Koch basilli yeterli gelişimi sağladıktan sonra iç organlara kadar yayılabilmektedir. Genel olarak omurga, kalça, diz ve ayakta görülebildiği gibi ellerde ve dirsek eklemlerinde de görülmesi mümkündür.
Belirtileri Nelerdir?
İlk etapta kendini hemen belli etmeyen bir hastalık türüdür. Daha sonraları yüksek ateş, Kemik sızlamaları, halsizlik, iştahsızlık ve aşırı yorgunluk olarak kendini gösterir. Ağrılar genel olarak hastalığın eklemlere kadar yayılmasıyla başlar. Hareket edildiği an da hastalık kendini belli eder ve kişi yük taşırken özellikle aşırı zorlanır ve kısa süre içerisinde yorulduğunu fark eder. Eklemlerde şişmeler meydana gelir ve hareket etmek güçleşir.
Özellikle kol ve bacak kaslarında hareket etmek zorlaşır. Eklem başlarında yer alan kemik dokuların yavaş yavaş azaldığı çekilen filmler sayesinde ortaya çıkar. Kemik aşınmaları fazladır ve zamanla tedavi edilmezse kalıcı kemik rahatsızlıklarına yol açabilir.
Tedavisi Nasıldır?
Geçmiş dönemlerde bu hastalığın tedavisi çok zor gibi görülüyordu fakat günümüzde gelişen tıp teknolojisi sayesinde artık tedaviler daha kolay... Hasta kişiye alçı tedavisi uygulanır ve bu alçılar uzun bir süre o bölgede sarılı kalırdı. Böylece eklemlerde yeni bir oluşum gerçekleşir fakat bu yıllar sürebilirdi. Az önce de belirttiğim gibi teknolojinin yanı sıra ilaçlar ile de katkı sağlanarak tedavi yöntemleri farklılaştı ve geliştirildi.
Beslenme konusunda hastaya bir reçete sunulur bu listede kalsiyum değerleri yüksek besinler( peynir, süt, yoğurt) ve vitamin hapları vardır. Haplar destekleyici nitelik taşır kalsiyum ise besinlerden sağlanır. Bunun yanı sıra hastalıklı olan eklem hareket ettirilmemelidir, eğer bu mümkün değilse olabildiğince çok az hareket sağlanmalıdır. Teşhis, erken gerçekleşirse ameliyat uygulanır ve bu ameliyat acısız gerçekleşir. İlaçlar arasında merhemler ağrı dindirici ve rahatlatıcı bir role sahiptir.
Teknoloji'nin sağladığı fırsatlar sayesinde ameliyat kesin çözüm yoludur. Hasta eğer ameliyat istemezse yukarıda belirttiğimiz yöntemler de işe yarar fakat ameliyat kısa sürelidir ve direkt sonuç verir. Cerrahi müdahale uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilir ve hasta kısa sürede ayağa kalkar. Temizlenen mikroptan sonra eklemler yeniden kaynaşır ve bölgede yeni bir oluşum meydana gelir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.