Uzun bir süredir kullanmakta olduğum bu cihazın incelemesini sizlerler paylaşmak istiyorum.
Cihaz oldukça ergonamik bir tasarıma sahip. Ele çok iyi oturuyor ve rahat bir kullanım imkanı sunuyor. Sağ tuş, sol tuş ve tekerlek haricinde bir de geri tuşuna sahip. Özellikle geri tuşu bilgisayarınızdaki klasörlerde gezinirken yada internette sitelerde dolaşırken işinizi kolaylaştırıyor. Bilgisayar kullanma hızınızı fazlasıyla arttıracağına eminim. Farenin altında açma/kapama düğmesiyle birlikte cihazın bluetooth özelliğini aktif hale getiren bir tuş daha bulunmakta. Boyut olarak fazla büyük olmaması çantada rahatça taşıma imkanı sunuyor. Yazının devamında boyutları gösteren resim görebilirsiniz.
Fareyi kullanmak için öncelikle pillerini takıp sonra altındaki bluetooth tuşuna basarak bulunabilirlik özelliğini aktif hale getiriyorsunu. Daha sonra bilgisayarınızdan bluetooth aygıtlarını aratıp kolayca bağlantı işlemini tamamlıyorsunuz. Windows XP , Windows Vista, Windows 7 ve Mac OSX işletim sistemlerinden sorunsuz bir şekilde çalışabilmekte. Linux tabanlı Ubuntu işletim sisteminde mağlesef çalışmamakta.
Bilgisayarla bluetooth bağlantısı üzerinden haberleşmesi hızlı ve rahat bir kullanım imkanı sunuyor. Cihazın yüzey taraması lazer olduğundan en ufak bir hareketinizi anında bilgisayarda karşılığını alıyorsunuz. Daha önce kullandığım farelerde bilgisayardan hareket hızını en yüksek ayarda yapıyordum. Bu farede ise yarım seviyede rahat kullanabiliyorum. En yükseğe getirdiğimde ise çok hızlı olduğundan kullanım birhayli zorlaşıyor. Bluetooth bağlantısının bir diğer avantajı da özellikle taşınabilir bilgisayarlarda az sayıda bulunan USB bağlantılarını işgal etmemesi. Yeni çıkan taşınabilir bilgisayarlarda genelde Bluetooth bağlantısı standart olarak gelmekte. Bu sayede az sayıda olan USB bağlantı noktalarından birini farenin alıcısı ile doldurmuyorsunuz.
İki adet AAA boyutunda pil ile çalışan cihazın, pilleri takılıyken ağırlığında fazla bir artış olmamakta. Microsfot'un bir adet AA kalem pil ile çalışan modellerinde ağırlık artışı kullanımı zorlaştıran bir etkisi oluyordu. Bu modelde böyle bir sorun yok.
Farenin üzerinde bir de pil göstergesi bulunuyor. Bu gösterge cihazın pili azaldığında kırmızı yanarak pilin bitmek üzere olduğunu belirtiyor. Ayrıca bluetooth bulunabilirliğini açıtğınızda kırmız ve yeşil olarak yanmaya başlıyor. Bilgisayarla bağlantısı tamamlandığında otomatik sönüyor.
Sonuç olarak cihazın bu güne kadar kullandığım fareler arasında en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Kullanım rahatlığı ve hızı çok iyi. Cihazın bir eksi yönü pil ömrünün kısa olması. Microsoftun internet sitesinde cihazın pil ömrünün çok uzun olup 3 ay gibi bir süre kullanabildiği bilgisi yer alıyor. Ama mağlsef en kaliteli pilleri de kullansam maksimum 1. 5 ay gibi bir sürede piller bitiyor. Başka bir arkadaşım da benden görüp aynı ürünü satın aldı. Onda da pil ömrü 1 ayı zor geçiyor. Yüksek mAh değerli şarjlı piller ile kullanmak hem bütçeniz açısından hem de biten billeri cöpe atıp doğayı kirletmesi açısından çok daha yararlı olacağı kanaatindeyim. Bu tek ve büyük dezavantajı dolayısıyla cihaza 10 üzerinden 8 puan veriyorum. Tabi pilin bukadar çabuk bitmesinin bir sebebi de kullanım süresi olma ihtimali yüksek. Ben günde ortalama 12 - 14 saat arası fareyi kullandığımdan pil ömrünün az olması muhtemel.
Microsoft'un klavye ve fare gibi çevre birimi ürünlerindeki kalitesi gerçekten üst seviyede. Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000 ürünü almayı düşünenlere gönül raahtlığıyla tavsiye ederim.
*Ürün fotoğrafları www. microsoft. com sitesinden alınmıştır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.