Araçlar üzerinde 8, 12, 16, 20 valve tarzında yazılar görmüşüzdür. Valve aslında valf, valf de araç motorlarındaki subablardan başka bir şey değildir. Peki o zaman "subab nedir?" sorusunun cevabını araştıralım. Subab; silinidir içindeki pistonun hareket etmesi için gerekli olan yakıtı silindire bırakan ve yanma sonucu silindir içindeki gazı silindirden dışarı atan, silindirin ucundaki kanallardır. Yakıt bırakan kanala emme subabı, gazı silindirden dışarı atan kanala ise egzoz subabı denir.
Egzoz subabı yakıtı silindire bıraktıktan sonra yakıtın türüne göre yakıt ya sıkıştırılarak ya da buji ile ateşleme yapılarak yakılır ve piston hareketi başlar. Yanma bittikten sonra oluşan gazı silindirden dışarı atmak için devreye egzoz subabı girer. Bu kanallar, yani subablar pistonun hareketine göre açılır ve kapanır. Bu zaman içinde hem yanmak üzere silindire yakıt ihmali hem de yanmış yakıtın gazı silindirden atılır. Subablardaki zamanlamayı da krank milinin dönme hızının yarısı kadar olan kam milindeki ( egzantrik mili ) çıkıntılar sayesinde olur.
Gelelim 'Araçlar üzerindeki 8, 12, 16, 20 valve ne işe yarar?' sorusuna. Normalde bir silindirde emme ve egzoz subabı olmak üzere iki tane subab vardır. Toplamda dört silindirli bir aracı baz alırsak toplam sekiz subabımız olur yani aracımız 8 valve'dir. Yalnız bazı otomobil firmaları aracın gücünü arttırmak aynı zamandada yakıt tasarrufu saglamak adına subab sayılarını arttırmıştır. Gördüğümüz 16 valve yazan bir dört silindirli arabanın her silindirinde iki tane egzoz, iki tane emme subabı olduğu anlamına gelir.
Subab sayılarının fazla olmasının faydaları maddelersek;
- Valflerin sayısı artınca motordaki silindirlere beslenen hava/yakıt karışımı ile silindirlerden tahliye edilen egzos gazı daha fazla sevk ve tahliye yolu olduğundan motorun performans ve yakıt tüketimi daha istenilen değerlere ulaşıyor.
- Ani hızlanma ( ivmelenme ) kabiliyeti subab sayısı az olan araçlara kıyasla daha fazla.
- Klima kullanımında araç performansının daha iyi olması.
Bu özelliklerden sonra bazı firmalar yine de maliyeti ucuz tutmak için sekiz subablı motorlardan vazgeçmemiştir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.