Denizli'ye 22 km. uzaklıkta bulunan Hierapolis (Pamukkale), yeraltından yükselen sıcak su kaynaklarının meydana getirdiği görsel şölene davet eden travertenlerinin ve şelalelerinin yanı sıra, Roma ve Bizans döneminden kalma arkeolojik kalıntıları ile de önemli bir bölge konumundadır.
Çökelez Dağı'nın güney eteğinde bulunan ve kalsiyum oksitli kaynak sularının birikimiyle meydana gelen pamuk beyazlığını andıran plato, etkileyici bir görüntü ortaya koymuştur. Kalsiyum tuzları ve karbondioksit gazı içeren 35° sıcaklıktaki termal suyunun, yüzyıllardan bu yana çeşitli hastalıkları iyileştirici olduğuna inanılmış ve şifa arayan insanların en önemli uğrak yerlerinden biri olarak akıllarda kalmıştır. Bu ilgi, kaynakların etrafında Hierapolis adıyla bir yerleşimin oluşmasına da yardımcı olmuştur diyebiliriz.
Hierapolis, kalsiyum oksitli suların binlerce yıldır şekillendirdiği, buna aşındırdığı da diyebiliriz, olağanüstü ve benzersiz bir coğrafyayı ardına alarak şekillenmiş olan bir antik kent; Ünü tüm Akdeniz havzasına yayılmış, Helen ve Roma uygarlığının ihtişamlı merkezlerinden sadece bir tanesidir. Mineralli sıcak sularla beslenen doğal teraslar, havuzlar ve diğer taraftan bu görsel örtüde yükselen görkemli yapılar...
Sütunlar ve galeriler'in desteklediği harika caddesi, Babadağı ve Honaz Dağları'nın eteklerinde, Çürüksu (Lykos) Nehri'nin meydana getirdiği vadiye hâkim konumdaki yaklaşık on bin kişilik tiyatro, sıcak ve soğuk bölümlerden oluşan hamamları ve daha birçok tarihi yapısı ile Denizli, Hierapolis ile UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine adını yazdırmayı başarmıştır. Hieropolis, tanrılar ve onların gücü ile de farklı hikayeleri bünyesinde barındırmaktadır.
İnsanoğlunun temel gereksinimlerini ve yeryüzü anlayışını yansıtan bu tanrılar, diğer taraftan Hierapolis'in oluşum nedenlerini de açıklamaktadırlar. Ona bu şifalı kaynakları ve güzelliği bahşeden ama aynı zamanda yok ediciliğiyle de tehdit eden, Hierapolis'in merkezinde bulunan yeraltı ülkesinin tanrısı Pluto, bereketi devamlı hale getirmeye çalışan ana tanrıça Kybele (Demeter) ve onların izdüşümlerinde çoğalan Persephone, Attis, Leto, Apollon, Artemis ve Dionysos.
Birçok tanrı'nın dönem içerisinde anıldığı ve adının geçtiği bu efsane alan tanrıların mekanı olarak da tarihte yerini almıştır. Bu bölge o kadar yoğun ve puslu bir buharla doludur ki, insan zemini zorlukla seçebilir. Parmaklıkların çevresine yaklaşan herhangi bir kimse için hava zararsızdır, çünkü uygun havada buhar dışarı çıkmaz fakat parmaklıklardan içeri geçen herhangi bir hayvan derhal ölür...
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.