Ağız kokusu bir çok kişide bulunmaktadır. Ancak bazı kişilerde hastalık seviyesine ulaşmışır. Ülkemizde Kulak-Burun-Boğaz  uzmanlarına başvuran kişilerin %15 i ağız kokusundan şikayetçi olmuşlardır. Nefes kokması daha çok erişkinlik dönemiyle birlikte başlamaktadır.

Nefes kokusuna sebep olan faktörleri sıralayacak olursak;

1- Sinüzit : Yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda buluna iltihap sarı veya yeşil trenkte katı kıvamda genze akmasına neden olur. Bu da doğal olarak hastanın nefesine kötü bir koku vermektedir. Tedavisi ilk olarak medikal bir şekilde yani ilaç tedavisiyle iltihabın giderilmesi yoluyla olur. Eğer sinüzit ilerlemiş ise endoskopik sinüs cerrahisine başvurulur.

2- Diş ve dişeti hastalıkları nefesimizin kötü kokmasına yol açmaktadır.

3- Mide ve bağırsak sistemimizdeki aksaklık sonucu oluşabilecek hastalıklarda ağız kokusu meydana gelmektedir.

4- Ağız bölgesinde bulunan bademciklerin iltihaplanması sonucu kötü koku meydana gelmektedir. Tedavi yolu ise belli aşamadan sonra bademciklerin alınmasıdır.

Yetişkin hastalarda çocuklara oranla daha ciddi boyutlu ağız kokusu olmaktadır. Ağız, boğaz ve alt solunum yollarında tümöre bağlı olarak nefes kokması olabilmektedir. Tümörün hızlı büyümesine uyum sağlayamayıp ölen dokuların yarattığı kokudur.

Bazen aldığımız besinlerden ötürü nefesimiz kokabilmektedir. Bu tarz nefes kokularıyla diş fırçalayarak kolayca başa çıkabiliriz.

Görüldüğü üzere ağız kokusu ciddiye alınmalıdır. Ağız kokusuna nedeni bilmediğimiz ciddi hastalıklar olabilir. Ayrıca ağız kokusu insanlarla ilişkilerde sorun yaratabileceği için bir an önce tedavi edilmeye çalışılmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi