Kellik insanlarda meydana gelen saç kaybı ve saç azalmasıdır. Çoğunlukla başımızın üst tarafında kellik meydana gelmektedir. Ancak başımızın yanında vücudumuzun diğer kıl bulunan bölgelerinde dökülmeler meydana gelebilir.
Kelliğin Başlıca Nedenleri:
1- Stres
İnsanlarda günümüzde stres durumu artmıştır. Psikolojik olgulara dayanan stres insan vücudunu etkilemektedir. Bu etkileme sonucunda saç dökülme oranında hızlı bir artış görülmektedir.
2- Almış olduğumuz ilaçlar
İnsanların almış olduğu ilaçlarda saçlarımızı etkilemektedir. Özellikle B vitamini ağırlıklı ilaçlar örnek verilebilir.
3- Saça zararlı kozmik ürünler (jole vb. )
Belki birçoğumuzun kulladığı jole, briyantin gibi saç ürüleri şaç dökülmesini hızlandırmaktadır. Saça sertlik veren bu ürünler saçlarımızda bulunan keratin molekülünün yapısına ters düşmektedir. Doğal olarak saçlarımızda dökülmeler görülmektedir.
4- Demir, protein ve çinko eksiklikleri
5- Ateşli hastalıklar
6- Genetik
7- Anemi
ABD'nin Yale Üniversitesinde yapılan araştırmada göre Kelliğin nedenleri ve yeniden saç çıkması üzerinde duruldu. Bu yapılan incelemeler sonucunda derideki yağ hücrelerinin saçın çıkması için gerekli olan kimyasalları içinde taşıdığı görülmüştür. Bunun üzerine deney yapılmıştır.
Fareler üzerinde yapılan deneyde bu tür yağ hücresi verilen farelerde, saç uzamasının hızlandığı tespit edilmiştir. Yale Üniversitesi araştırma grubu bu sonucu olumlu görmüş ve ilerde saç çıkarma amaçlı kullanılcağını ifade etmektedir.
Fareler üzerindeki bir başka deneyde sağlıklı bir fareden yağ hücresi alındı. Ve bu yağ hücresini üretemeyen başka bir fareye yağ hücresi enjekte edildi. Bunun sonucunda farede saç köklerinin 15 gün içerisinde oluşmaya başladığı görülmüştür. Çünkü yağ hücrelerinin saç oluşumu için gerekli olan kimyasalı diğer hücrelere oranla yaklaşık yüz kat daha fazla ürettiğidir. Bu şekilde saç hücrelerimizin %90 ına yakın kısmı tekrar harekete geçirilebilmektedir. Ancak bu yöntemin insanlar üzerinde nasıl sonuç vereceği halen araştırılmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.