02/12/2014 1:02
Esas adı Charles-Edouard Jeanneret olan Le Corbusier modern mimarlık akımının önde gelen isimlerinden. İsviçre asıllı Fransız mimar, mimarlığın farklı boyutlarda insana yönelik işlevini ön planda tutarak tasarımlar yaptı. Mimarlığın yanı sıra ressam, heykeltıraş, endüstri ürünleri tasarımcısı ve şehir plancısı olan Le Corbusier kariyerine çok önem verdi.

13 yaşında okulu bırakıp saat ustası babasının yanında işe başlayan ünlü mimar, bu esnada uygulamalı sanat okuluna yazıldı. Çizim kabiliyeti ve sanat tarihine olan merakının onu tetiklemesi ile mimarlığa ilgi duymaya başlayan Corbusier gezip gördüğü memleketlerdeki yapılardan çok etkilendi. Auguste Perret, Peter Behrens gibi ünlü isimlerle çalışma olanağı bulan mimar, kendini ve mimarlık anlayışını geliştirdi.

Kitap yazıp, resimler çizen Le Corbusier 1923'te ilk kitabı olan "Vers une architecture"(Mimarlığa Doğru) yayımlandı. Süslemeden ve detaylardan arınmış sade mimarlık anlayışını modernizm çatısı altında savunan bu mimar, konut anlayışına yepyeni boyutlar kazandırdı. 1925'te Paris'teki sergide, yaşayan hücre olarak nitelenen ilk ev modeli yer aldı. Bu modelde hücreler bir araya gelerek blokları oluşturuyordu. Bu şemayı öncü alan United Habitation yerleşim birimi 1800 kişiye barınma imkanı sundu. 18 katlı bu yapı Corbusier'in ilk tasarımı oldu. İnsanların yaşama, barınma, sosyal alan ihtiyaçlarına cevap veren bu tasarımda anaokulu, tiyatro, alışveriş merkezi, spor salonu gibi ortak alanlar bulunuyordu.

Dünyanın silüetini değiştiren mimar olarak nitelenen Corbusier , "Bir şey, bir ihtiyaca cevap veriyorsa güzeldir" felsefesi ile tasarımlarını geliştirdi. Yap-boz misali kullanıcıya yönelik tasarımlarında modülerlik ve esneklik söz konusuydu. Geometrik şekillerin vurgulandığı yapılarında teknolojiyi de mimarlıkta kullandı. Tarihi ve geleneksel olana çağdaş yorum getirmeyi amaçladı. Türkiye'den de etkilenen Corbusier aynı zamanda Mimarsinan hayranı idi. Çağdaş mimari çizgisinden dolayı Atatürk'ün İstanbul'u yeniden planlamasını istediği ünlü mimar Osmanlı ve Bizans'tan kalan tarihi dokuya müdahalenin yanlış olacağı cevabını verdi. Cevabını mektup ile bildiren Corbusier daha sonra pişmanlık duydu. Çünkü ona göre İstanbul dünyanın incisi ve bu incinin imar planını yapmamak kariyerinin en büyük hatası idi.

Le Corbusier'in bazı yapıtları ise şunlardır: İsviçre Öğrenci Yurdu (Fransa/Paris), Villa Savoye (Fransa), Notre Dame-du-Haut Kilisesi (Fransa/Ronchamp), Carpenter Görsel Sanatlar Merkezi (ABD)...

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi