Vücudumuzun iskelet sisteminde omurga kemikleri çok önemli bir yere sahiptir. 33 omur kemiğinin üst üste sıralanmasıyla omurga sistemi meydana gelmektedir. Bu sistemin temel görevi vücudun gerekli yerlerini taşımaktır. Yani omurga sistemi baş, göğüs ve karnımızda bulunan organları taşımaktadır. Özellikle baş ve gövdenin hareket etmesinde omurga kemikleri çok etkilidir. Vücudumuzun ağırlığının yoğunlaştığı gövdemizi rahatlatarak, buradaki ağırlığın bir kısmını bacaklara aktarır. Omurga sistemi ayrıca dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı iç organlarımızı korumaktadır.
Omurga sisteminin genel anlamda 2 tür işlevi bulunmaktadır. Bunlar omurganın koruyucu işlevi ve hareket işlevidir. Koruyucu işlevine sahip omurga ; omurga kanalı içinde bulunan omuriliği korur ve bazı sinir köklerinin zarar görmemesini sağlar. Hareket işlevinde ise; omurgamızda bulunan diskler görev almaktadır.
Belimizde ki omurga sisteminde çok önemli diskler bulunmaktadır. Omur kemiklerini birbirlerine bağlayan bağ, kas ve diskler vardır. Disklerin görevi vücudumuza gelebilecek basınç durumunda, bu basıncı azaltarak omurga sistemine dengeli bir şekilde dağıtmaktır. Diskler sayesinde omurgamız esneme kabiliyetine sahiptir.
Omurga sisteminde toplan 23 adet disk bulunmaktadır. Yapıları omur kemiklerine uygun bir şekildedir. Asıl görevleri omur kemiklerindeki gibi yük taşımak değildir. Disk sistemi yumuşak ve sert kısımdan oluşmaktadır. İncelendiğinde kapalı bir sistem gibi görülmektedir. Ancak bu sistem bazen zarar görebilmektedir. Özellikle insanların kendilerini zorlayacak yükleri kaldırması sonucunda bu kapalı sistem hasar görmektedir. Ancak bu hasar gören sistem kendini tamir edebilme özelliğine sahiptir. Mesela; ağır yük kaldırdıktan sonra disklerin zarar görmesi sonucu bel fıtığı olunabilir. Bununla birlikte disklerin kendini tamir etmesiyle birlikte bel fıtığından ameliyat olmaksızın kurtulan hastalar bulunmaktadır.
Görüldüğü gibi omurgamız olmadan ayakta duramayız ve hareket edemeyiz. Ayrıca omurga sistemimiz beyin ile iletişime geçen ve milyonlarca sinir hücresine sahip omurilik için adeta bir zırh görevi yapmaktadır.
Omurga sistemini oluşturan ana kemikler omurlardır. Omurun parçalarını sayacak olursak;
- Omur cismi
- Lamina
- Pedikül
- Faset çıkıntılar
- Spinoz çıkıntı
- Transvers çıkıntı
Her omur grubunun kendine özgü işlevleri bulunmaktadır. Bu omurlardan bahsedecek olursak;
Boyun Omurları: Başımızın taşınmasında görev olmaktadır. Ayrıca baş hareketleri boyun omurları sayesinde sağlanmaktadır.
Sırt omurları: Kaburgalarımız ile birleşmektedirler. Bu birleşme sonucunda önemli organlarımızı dış tehlikelerden korumaktadır. Örneğin; kalp ve ciğerlerimiz gibi hayati organlar dışarıdan gelecek tehlikeler karşısında bu sistem tarafından korunmaktadır.
Bel Omurgaları: Asıl ağırlık taşıyan omurgadır. Çünkü vücudumuzun büyük kısmının yükünü taşır. Ayrıca belimize esneklik katarak bel hareketlerini yapmamızı sağlar.
Sakral Omurgalar: Leğen kemiği oluşumunu sağlamaktadır. Bu şekilde iç organlarımızın korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kadın üreme organlarını koruyarak doğum kanalını oluşturmaktadır.
Omurga sistemimizin koruduğu omurilikten biraz bahsedecek olursak;
Omurilik, omurga denilen kemik yapısının içinde bulunmaktadır. Merkezi sinir sistemimizin bir parçasıdır. Omurilik beyin ile iletişimde bulunmaktadır. Beyinde başlayan omurilik insanların basit refleks hareketlerini yönetmektedir. Asıl görevi beyinden verilen emirlerin yerine getirilmesin sağlamaktır. Omurilik beyinden başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanmaktadır. Bu yüzden insanların enselerine vurmak sakıncalıdır. Enseye gelebilecek darbe sonucunda omurilik zarar görebilmektedir.
Görüldüğü gibi omurga sistemi mükemmel bir yapıdadır. İnsan yaşamı boyunca ayakta durmakta, koşmakta, eğilmekte ve birçok fiziksel faaliyeti yerine getirmektedir. İşte bu faaliyetleri yerine getirirken omurga sistemi kullanılır. Özellikle amortisör özellikle ve kendini tamir edebilen diskler omurga sisteminin en önemli yapılarıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.