Ayak kokusu hem kişiyi hem de etrafındakileri rahatsız eden bir durumdur. Öyle ki insanlar utandıkları için tedaviyi bile erteleyebilmektedir.

Ayaklar ve eller vücudumuzun diğer kısımlarından daha fazla ter bezi ihtiva ederler. (yaklaşık her inç kare başına 3000 bez). Ellerimiz her ne kadar terlese de havayla temas ettiğinden ayaklarımızdaki gibi koku üretmezler.

Ayakkabılar; terin ve rutubetin birleşmesiyle karanlık ve sıcak ortamda normalde derimizde yaşayan bakteri üremesinin artmasına zemin hazırlar. Bakteri, ayak kokusu ile birleşerek izovalerik asidi üretir. Böylece daha fazla nem daha fazla bakterinin üremesine, hızla çoğalmasına ve daha fazla koku oluşumuna sebep olur. Ayak Kokusunun Nedenleri

Ayakların kokmasının temelde 2 sebebi vardır. Ya ayakkabınız koku yapıyordur ya da ayaklarınız terlidir. Ayaklar terli olduğunda bakteriler ile etkileşimleri daha kolay olur ve bu durum kokuya sebep olur.

Ayak kokmasının bir diğer sebebi de genetik olmasıdır. Stres, kilo, kullanılan ilaçlar ve hormonal değişiklikler de vücudun daha fazla ter üretmesine sebep olabilmektedir.

Ayak Kokusunu Gidermenin Yolları   

- Bakteri seviyesini minimum seviyede tutmak için ayak bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Her gün ayaklar ılık suda orta sertlikte bir sa. bun kullanılarak yıkanmalı ve iyice kurulanmalıdır.

- Günün sonunda ayakkabı ve çoraplar değiştirilmelidir. Ayaklar sık sık ilaç içermeyen bir bebek pudrası veya ayak pudrası ile pudralanmalıdır.

- Ayak parmak araları ve tabanı kontrol edilmeli, mantar enfeksiyonu gözlemlendiğinde doğru tedavi uygulanmalıdır.

- Çorap alınırken kalın, pamuklu ve yumuşak çorapların ayaktaki teri çekmeye yardımcı olabileceği unutulmamalıdır. Naylon çoraplar giymekten kaçınılmalıdır.

- Ayakkabı alınırken plastik ayakkabılar yerine, deriden veya ayaklarınızın nefes almasını sağlayan malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih edilmelidir.

- Aynı çift ayakkabı iki günden fazla giyilmemeli, her giyimden sonra 24 saat havalandırılmalı ve koku kaybolmazsa ayakkabılar atılmalıdır.

Yukarıda sunulan çözüm yollarına rağmen ayağınızdaki koku hala geçmediyse o zaman bir doktordan yardım almakta fayda var demektir. Çünkü bu durumun sebebi genetik olabilmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi