Enerji içecekleri, çok yorulmadan daha iyi performans göstermeleri için sporculara enerji sağlar. Özellikle sporcuların tükettiği bu enerji içeceklerinin çok fazla tüketilmesi, bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yazıda bu yan etkilerden bahsedeceğiz.
Enerji içecekleri, kişinin enerji seviyelerini korumasını sağlayan çeşitli maddelerden oluşur. Bir kişinin fiziksel performans ve enerji seviyesini arttıran bu içecekler, aslında doğrudan zihinsel uyanıklığı da etkiler. Başlangıçta sporcular tarafından yorgunluktan kurtulmak için tüketilmişlerdir. Ancak bugünlerde okul çocukları arasında bu içecekler için büyük rağbet var, 12 yaşlarında olan küçük çocuklar bile bu içeceklerden tüketebiliyor. FDA, enerji içeceği üreten şirketleri içeceklerinde dimethylamylamine (DMAA) kullanmamaları konusunda uyardı çünkü dimethylamylamine, özellikle ergenler ve genç erişkinler için potensiyel sağlık riskleri taşımaktadır. 2010 yılında Dünya Anti-Doping Ajansı yasaklar listesine eklenmiştir.
Enerji İçeceklerinin Yan Etkileri:
Enerji içecekleri genellikle kafein (metilksantin), B vitamini, yüksek miktarda şeker ve karbonatlı suyla karıştırılabilen bazı katkı maddeleri içerir. Kafein guarana, ginkgo biloba, ginseng, karnitin ve acai gibi maddeler eklenerek elde edilir. Bu maddelerin fiziksel etkilerinin yanında psikolojik etkileri de vardır. Kişinin bilişsel yeteneklerinde önemli bir artış sağlar. Bu içecekler aynı zamanda üst vücut kaslarının dayanıklılığını arttırırlar.
Fazla miktarda alındıklarında bu içeceklerin yan etkileri görülebilir. Aşırı sinirlilik ve anksiyete gibi yan etkilere neden olurlar ve bunlar oldukça yaygın görülür. Enerji içecekleri, çay ve kahve gibi diğer kafein içeren kaynaklara göre daha yüksek oranda kafein içerir. Hatta diğer çoğu alkolsüz içeceğe göre daha fazla kafein içerir. Çok fazla kafein alımının vücuda hem uzun vadede hem de kısa vadede bir çok zararı vardır. Kafeine bağlı enerji içeceklerinin bazı yan etkileri şunlardır;
-Uykusuzluk
-Yüksek tansiyon
-Osteoporoz
-Kısırlık
-Kalp hastalıkları
-Ülserler
-Sinirlilik
-Sık idrara çıkma
-Aritmi (düzensiz kalp atışları)
-Mide rahatsızlıkları
Kafeinin yukarıda belirtilenlerin yanı sıra birçok yan etkileri vardır. Hamile kadınlarda pek çok komplikasyonlara neden olabilir. Bunların en önemlisi düşüklere neden olmasıdır. Kafeinin yan etkileri kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler az miktarda bile kafeini tolere edemezler ve yan etkiler tüketimlerinin ilk başlarında başlayabilir. Bunlar aritmiler, düzensiz kalp atımları olabilir. Enerji içecekleri aynı zamanda kramplar gibi mide ile alakalı sorunlara neden olabilirler. Aşırı tüketimleri de egzersiz sırasında su kaybına ve dehidratasyona neden olabilir. Bunlar kafeinin diüretik etkileri nedeniyle olur.
Enerji İçecekleri ve Alkol:
Enerji içecekleri kişiyi uyanık ve canlı tutan maddeler içerir. Buna karşın alkol tam ters etki eder. Kişiye uyuşukluk ve rahatlama hissi verir. Bu nedenle kişi alkol zehirlenmesi geçirdiğini anlayamaz. Tolere edebileceklerinden çok daha içmelerine neden olur. Her iki madde de diüretik özelliktedir ve kardiyovasküler sorunlara neden olurlar. Bu nedenle bu iki madde karıştırılmamalıdır.
Bu içecekler ılımlı miktarlarda ve sadece yorucu işlerde çalışan insanlar tarafından tüketilmelidir. Sağlıklı içecekler tercih edip, sağlıklı ve kaygısız bir hayat sürmek daha iyidir. Sizce de öyle değil mi?
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.