Yeni bir bilimsel çalışmanın sonuçları biberin, Parkinson hastalığı gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Aşağıdaki makalede biberin bu nörolojik sorunu önlemek için etkili olup olmadığı tartışılmaktadır.  Yeni bir araştırmaya göre, biber Parkinson hastalığına yakalanma şansınızı azaltabilir. Dünyanın dört bir yanından hemen her mutfağın ayrılmaz bir parçası olan biber, merkezi sinir sisteminin bu dejeneratif hastalığından koruyucu bir rol oynuyor olabilir. Biberin Parkinson hastalığından korunmayı sağlayan bu etkisinin, içindeki nikotinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Biber düşük düzeyde nikotin içeren "Solanaceae" türü bitkilerin bir üyesidir. Önceki çalışmalar sigaradaki nikotinin, Parkinson hastalığı riskini azaltma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Biberde doğal olarak bulunan nikotinin, motor becerileri etkileyen bu hastalıktan koruyucu olduğu gösterilmiştir. Domates, patates, karnabahar ve patlıcan gibi Solanaceae grubuna ait diğer sebzeler de Parkinson hastalığı riskini azaltma eğilimindedirler. Tüm bu sebzeler bizi bu dejeneratif nörolojik bozukluktan korumaya yardımcı olacak az miktarda nikotin içerir.

Araştırmadan Elde Edilen Gözlemler:

Seattle'daki, Washington Üniversitesi bilim adamları tarafından 9 Mayıs 2013'te yayımlanan çalışmaya göre doğal olarak nikotin içeren sebzeler özellikle biberin, idiyopatik Parkinsonizm veya primer Parkinsonizm olarak da adlandırılan bu hastalığın gelişme riskini düşürdüğü gösterilmiştir. Çalışmaya, 490 Parkinson hastası ve 644 hiç bir nörolojik hastalığı olmayan kişi katılmıştır. Katılanlardan diyet ve sigara alışkanlıkları ile ilgili bir anket doldurmaları istendi.

Her iki gruptaki deneklerin, beslenme alışkanlıkları inceledikten sonra, araştırmacılar nikotin içeren sebze alımı olanlarda Parkinson hastalığı riskinin düşük olduğunu gördü. Çalışmada bu sebzeleri tüketen katılımcıların, bu sebzeleri yemekten kaçınan katılımcılara kıyasla Parkinson hastalığına yakalanma risklerinin % 19 daha düşük olduğu tespit edildi.  Çalışmaya göre haftada birden az biber tüketenlerin, haftada 2-4 kez biber tüketenlere göre Parkinson hastalığına yakalanma riskleri %30 daha fazladır. Haftada 5-6 kez biber tüketenlerde ise, Parkinson hastalığına yakalanma riski %50 oranında azalmıştır. Bu araştırmadaki tüm ön çalışmalar göstermiştir ki ne kadar çok biber tüketirseniz, Parkinson hastalığına yakalanma riskiniz o kadar azalır.

Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltmada biberin pozitif etkisi, tütün kullanan insanlarda önemsiz bulunmuştur. Bunun nedeni sigara içme alışkanlığının, biber ve benzeri sebzelerin oynadığı yararlı rolü inhibe etmesi olabilir. Çalışmada ayrıca Solanaceae ailesine ait olanlar dışında diğer sebzelerin Parkinson hastalığı riskini azaltmada yardımcı olmadığı kaydedildi. Yarar özellikle nikotin içeren sebzeler ile ilişkili bulunmuştur.

Çalışmanın Sonuçları:

Çalışmadan elde edilen nikotinin, Parkinson hastalığına yararları yanlış yorumlanmamalıdır. Hemen nikotinin Parkinson hastalığını yok ettiği sonucuna varmamalıyız. Parkinson hastalığına fayda sağlayan şeyin gerçekten bu bitkilerdeki nikotin mi, yoksa başka bir bileşen mi olduğunun anlaşılması için daha fazla bilimsel araştırma yapılmalıdır. Ayrıca sırf nikotin Parkinson hastalığından koruyor diye sigara içmek çok anlamsız bir davranış olacaktır. Çünkü sigarada vücudumuz için zararlı binlerce kimyasal madde de vardır. Yani sigara kansere kadar giden bir çok başka hastalığa sebep olabilir.

Bununla birlikte, araştırma umut verici sonuçlar vermiştir ve daha fazla araştırma yapılana dek biber yemenin hiç bir zararı yoktur. Bu nedenle hergün yemeğinize biber ekleyebilirsiniz ya da biberi diyetinize ekleyecek yeni yollar bulabilirsiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi