Patriotlar, ABD' li silah şirketi olan Raytheon Company' nin ürettiği füze sistemidir. Aslında Patriot kelimesi Phased-Array TRacking and Intercept Of Target" (Aşamalı Düzen Hedef İzleme ve Önleme) kavramının kısaltmasıdır. İçerik olarak " vatansever " kelimesini karşılar. Patriot füze sistemi savunma üzerine kurulmuş olan bir füzeleme sistemidir. Bu sistem, saldırı için kullanılan 3-6 metre uzunluğundaki füzeleri ve bununla birlikte ses hızı ile mukayese edildiğinde bu hızın 3-5 katı oranındaki hızla gelen füzeleri tespit eder ve havadayken karşı füze göndererek imha eder.
Patriot savunma füze sistemleri, Sidewinder ve Stinger füze sistemleri gibi güdümlü füzeleri içerir. Ancak bu sistemlerden daha gelişmiştir. Çalışma prensibi noktasında farklılıklar, Patriotları farklı kılar. Nitekim Sidewinder ve Stingerlar motor sıcaklığına odaklı kızılötesi tarayıcılar tarafından çalıştırılır. Bu sistemlerdeki görevliler tanımlanan füzeyi bulup, düğmeye basmakla görevlidir. Patriot füze sisteminde ise radar sistemleri etkindir. Kara radarları sayesinde saldırıya geçen füzeler tanımlanır, takibi yapılır. Radar menzili 80 km. ' dir. Bu menzile giren füzeler direk hedefe kilitlenir. Ayrıca otomatik pilotlarla da çalışırlar. İnsan hatası da böylece minimize edilir. Menzilinin fazla olması da insan gözüne ihtiyacı en aza indirmekte hatta yok etmektedir. Stingerların bataryaları insan omzunda, Sidewinderlarınki uçakta, Patriotlarınki ise karada bulunur. Yani Patriot füzeleri, karaya yerleşik bulunan bataryalardan ateşlenir.
Patriot füze bataryaları 5 kısımdan oluşur:
Füzeler: MIM-104 Füzeleridir.
Fırlatıcı: Bataryada belki de en fazla hayati önem taşıyan bölümdür. Bu bölüm füzeleri tutan, taşıyan, hedefe kilitleyen ve füzenin atılmasını sağlayan bölümdür.
Radar Anteni: Gelen füzeyi tespit eden radar sinyallerinin alınmasını sağlayan antendir.
Angajman Kontrol İstasyonu (ECS): Patriot füze sisteminde bulunan bilgisayar ve bataryaların kontrol edilmesinin sağlayan kamyonettir.
Enerji Santral Kamyonu: Radar antenini ve Angajman Kontrol İstasyonunu çalıştıran iki jeneratörün bulunduğu kamyondur. Bu jeneratörler 150 Kw. ' tır.
Patriot füze bataryaları 16 adet fırlatıcıdan oluşur. Fırlatıcıların ebatı, traktör romörklerı kadardır. Bataryalardaki füzeler şuan PAC-3 versiyonlarıdır. 2002' den bu yana PAC-3 ler kullanılıyor. PAC-2 lerin ağırlığı 900kg. ' dı ve daha etkisizdi. PAC-3 ler ise 310 kg. ağırlığında, çapı 25cm. ' dir. Taşıdıkları savaş başlıkları PAC-2 lerin 90 kg. iken PAC-3 lerde bu ağırlık 73 kg. ' a indirilmiştir. Ebat ve ağırlık olarak şuan ki füzeler daha küçük olmalarına rağmen etkileri çok daha büyüktür. Füzelerin tanesinin maliyeti ise ortalama 2. 5 milyon dolar civarında.
Bataryalardaki 16 fırlatıcı tek ECS kamyonuyla irtibat halindedir. Bu irtibatı fiberoptik kablolar sağlar. ECS kamyonları da füze ateşlenmesi için komutları gönderiyor. Her fırlatıcının kendi enerji kaynağı bulunuyor. Bu sistemlerdeki antenler ise aşamalı düzene göre dizayn edilmiştir. Anten üzerinde 5000 tane aşama değiştirebilen parçacık, gökyüzünü taramada kusursuz ve son derece hassasiyet sağlayarak füzeleri takip ediyor. 100 noktaya kadar potansiyel hedef bulabiliyor ve 9 tane ateşlenen füze takibi gerçekleştirebiliyor. Bu antenlerin işlevleri birden fazla. Bu da füze sisteminin gelişmişliği açısından son derece önemli.
İşte bu antenlerin getirdiği faydalar:
-Gökyüzü taramasını kusursuz bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
-Potansiyel hedef ve ihtimalleri ortaya koyabiliyor.
-Saldırı amacıyla gönderilen füzelerin hızı, yönü vb. birçok özelliğini belirleyebiliyor.
-Savunma amaçlı atılan Patriot füzesinin de takibini sağlıyor.
-Vurulacak hedefi aydınlatabiliyor.
-Atılan füzenin amacını saptayabiliyor ( Dost veya düşman füzesi olduğunu ).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.