Seboroik dermatit; oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilen ve çok yaygın bir şekilde görülen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık ile kulak ve göğüs ortasında, saçlı deri ve göz kapaklarında kırmızı renkli ve kaşıntılı bir döküntü oluşur. Aynı zamanda kasıklar, göğüs altı ve göbek çukurunda da görülebilir.

Seboreik dermatit en sık kimlerde görülür? Bu hastalık 3 yaş grubu çocuklarda oldukça sık görülmektedir. Bebeklerin kafasında konak şeklinde gelişir. Ayrıca orta yaş ve ileri yaş grubunda da oldukça fazla görülen bir hastalıktır. Seboreik dermatit diğer hastalıklar ile karıştırılabilen bir hastalıktır. Bu hastalık her yaş grubunda görülen ve tedavisi yapıldıktan sonra tekrar nüksetme özelliğine sahiptir. Daha çok cilt yapısı yağlı olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Akne ve sedef hastalığı ile bir arada görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca mantar türü mikro organizmaların bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.

Seboreik dermatit başka hastalıklar ile bir arada görülebilir mi?

Genellikle Parkinson hastalığı ile bir arada görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca hastanede yatmak zorunda kalan hastalarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de sıklıkla görülmektedir.

Seboreik dermatit ne kadar süre ile devam eden bir hastalıktır?

Bu hastalığın kendiliğinden iyileşip tekrar ortaya çıkma gibi bir özelliği vardır. Ancak düzenli bir tedavi uygulanarak iyileşme sağlanması mümkündür.

Hastalığın tedavisi mümkün müdür?

Bu hastalıktan kişileri koruyan ve tam anlamı ile iyileşme sağlayan bir tedavi şekli yoktur. Belli aralıklar ile tekrarlayabilen bir hastalıktır. Ancak hastalık iyi bir müdahale ile kontrol altında tutulabilir. Saçlı deride oluşan kepeklenme sorunu hastalığın en bilindik belirtisidir. Kepeklenme oluştuktan sonra kızarıklık ve kepeklenmede artış görülebilir. Kronik gelişen olgularda kepeklenmeye eşlik eden saç dökülme sorunları görülebilir. Ancak dökülme sorunları tedavi ile geri dönüşümü mümkün olan bir sorundur. Birçok kişide hastalığın teşhisi için kan, idrar ve alerji tetkiklerine gerek duyulmaz. Bir grup hastada ise deri biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.

Bu hastalık nasıl tedavi edilir?

Seboreik dermatit hastalığı bazı durumlarda hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ayrıca düzenli bir tedavi metodu ile kontrol altına almak mümkündür.  Hastalık yoğun stres, sinir sistemi merkezine bağlı gelişen hastalıklarda daha fazla görülebilir. Bu hastalığın bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla görüldüğü düşünülmektedir. Hastalığı önlemenin ya da tamamen hastalıktan kurtulmanın imkânsız olduğu düşünülmektedir.  Hastalık belli aralıklar ile tekrarlar ve devamlı tedavinin sürdürülmesi ile hastalığa karşı başarı sağlanabilir.

 Doğru ve dengeli beslenme, düzenli uyku, spor aktiviteleri hastalığa karşı koruyucu olarak bilinmektedir.  Fazla yağ çözücü özelliği olan maddeler sodium laurly sulfate ve sodium lauret ether sulfate barındıran temizleyiciler cilt yapısının nem ve yağ seviyesini bozar ve ciltte aşırı yağlanmaya yol açabilir. Bu tür yağlanma problemleri karşısında seboreik dermatit oluşum gösterebilir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi