Tıp alanında bilim, tüm salgın hastalıkları yenebilmek adına yeni çareler ve metotlar üretmektedir. Günümüzde gerilimin yarattığı sonuçlar yaşamı ve toplumu tehdit etmektedir. Bu tür sinir hastalıkları sebebiyle doktora başvuran sayısı günden güne artış göstermektedir. Yapılan terapiler, analizler memnun edici bir düzeyde değildir. Ve bu hastalıklara "Mahoriski Mahesh Yogi"; tarafından geliştirilen transandantal meditasyon, derin düşünme tekniği bu tür hastalıklara etkin bir yöntem olarak sunulmaktadır. Bu yöntem semptomlar üzerine değil, bunların nedenleri üzerine teknikler geliştirmektedir. Bu teknik dinlenmeyi, dengeyi ve uyumu sağlamaktadır. Psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yenilenmeyi sağlayarak etkisini her alanda göstermektedir. Bilim adamları bu tekniğe uyku durumda dinlenmeyi, sakin uyanıklık olarak nitelendirmektedir. İlke olarak fizyolojinin saflaştırmasına yani alışılmamış bir anlatımla olsa da, düşünme işlevinin inceltilmesiyle erişilmesidir.
İnsanın sinir sistemine özgü olan bu teknik sistematik olarak içe, düşüncenin gidererek daha ince görünümlere yönelmesi ve sonuçtan en ince görünümü de aşmasıdır. Bu süreç bütün ilkelerden doğal bir sonuç olup, fizyolojik düzeye de uygundur. Bu teknik, bu alanda uzman olan hocalar tarafından öğrenilebilinir. Kitap, dergi gibi araçlardan doğru anlaşılmayıp olumlu sonuçlar elde edilemez. Denetimin ve kişisel sorunların yanıtları bu işte uzman kişiler tarafından cevaplanılabilir. Bu teknikte hiçbir enerji sarf edilmeden dinlenilmekte, kişi kendini uygulama sonrası tazelenmiş ve gerginliği giderilmiş bir şekilde bulmaktadır. Tamamıyla tarafsız olan bu teknik, güncel hayattaki giren, günlük yaşamın desteği ve uyarıcısıdır. Bu teknik birkaç saatlik kursla öğrenilebilir ve evde yardım alarak uygulanabilir. Uygulama kapalı gözlerle oturarak rahatça yapılmalıdır. Tüm yararlığını kazanmak için günde 15-20 dakikalık uygulama yeterli olacaktır. Bu tekniğe inanmak önemli değildir. Ya da herhangi bir inanış bu tekniği olumlu ya da olumsuz etkilemez. Bu teknik genelde stres hastalıkların da ve uyumsuzluk sendromu adı altında bilinen ve gündelik yaşamdaki gerilim unsurlarını zorlanma, uyum çabasının neden olduğu bedensel rahatsızlıklar üzerindeki, terapi etkisi olumlu olarak gözlenmiştir. Uykusuzluk, bitkinlik, psikolojik, fizyolojik rahatsızlık, nevroz, depresyon, yenilgi dayanıksızlığı, kendi kendine yetersizlik, ifade zorluğu, ilişkilerde duygusal uyumsuzluk gibi hastalıklara ilaçsız, acısız tedavi uygulamaktadır. Kişi bu yöntemle kendini eleştirmekten arındırıp, olduğu gibi kendini kabul etmeyi öğrenir. Diğer insanların zayıflıklarına karşı hoşgörüsü büyük oranda artmaktadır. Kişi kendini bulur, zihnin ve kalbin gelişmesini sağlar. Kavrama, sezgi, iyi yüreklilik, sosyal sorumluluk bilinci oluşur.
Tam anlamıyla meditasyon gerçekleştirenler, bilimsel ölçülerde olumlu etkiler görmüştür. Duygusal motor becerisi (sensory motor performance) testinde tepki hızı artmış, beden ve zihin alanında iyi bir koordinasyon görülmüştür. Tıkanık beyinlerde açılma görüldüğü, bu tehlikeli beynin daha iyi işlev gördüğü bunun sonucunda da(IQ) artışı elde edildiği saptanmıştır. Zararlı maddeleri kullanılımında da bu teknik sayesinde azalışlar görülür. Çağımızın hastalığı olan stresten ve buna bağlı rahatsızlıklardan bu derin düşünme sayesinde kurtulabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.