Biyolojik zenginlik, dünya üzerinde yaşayan canlıların ve yaşam biçimlerinin çeşitliliği anlamına gelir. Eğer bir bölgede yaşayan canlılar arasında tür farklılıkları ve değişik yaşam şekilleri görülüyorsa o bölgede biyolojik çeşitlilik fazladır.

Türkiye'deki iklim farklılıkları, jeolojik ve jeomorfolojik çeşitlilik,   deniz, akarsu,   göl gibi değişik ortamlar ve yükselti farklılıkları biyolojik zenginliğin nedenlerindendir. Ülkemizin bu şekilde zengin bir yapıya sahip olması bir çok canlının kendine özgü yaşam alanını bulmasını sağlamıştır.

Türkiye biyolojik zenginlik açısından dünyanın kıta özelliği gösteren pek az ülkesinden biridir.

Biyolojik çeşitliliğin temelini oluşturan bitki, hayvan ve mikroorganizmalar doğal dengenin korumasında büyük etkiye sahiptir. Fakat günümüzde biyolojik çeşitliliği oluşturan bu canlı türleri hızla azalmaktadır bu azalma beşeri etkiler sonucunda olabildiği gibi doğal etkiler sonucunda da oluşabilir.

Biyolojik Çeşitliliğin Önemi ve Korunması

Türkiye flora (bitki toplulukları) ve faunası (hayvan toplulukları) üzerinde çeşitli kuruluşlarca yapılan pek çok araştırma mevcuttur. Türkiye'de yaklaşık olarak 160 memeli,   418 kuş,   120 sürüngen,   22 kurbağa,   127 tatlı su balığı,   384 deniz balığı olmak üzere toplam 1230 civarında omurgalı tür tanınır. Türkiye'de 800 cins altında 9000 çeşit bitki türü olduğu da bilinmektedir.   Ancak bu türlerden bazılarının nesli tükenmiş bazıları da tehlike altındadır. Bitki ve hayvan çeşitliliğinin yok olmasındaki önemli faktörlerden biri de yaşam alanlarının daralmasıdır. Ne yazık ki ülkemizde önemli kuş alanlarının yüzde 46'sı, bitki alanlarının ise yüzde 47'si herhangi bir koruma statüsünde bulunmuyor.

Türkiye'de nesli tükenen canlılardan bazıları şunlardır ;

Asya Fili (Türkiye'de nesli 19. yüzyılda tükenmiştir)

Asya Aslanı

Hazar Kaplanı

Anadolu Parsı(Anadolu Panteri): Türkiye'deki son panter 1970'li yıllarda vurulmuştur. Anadolu panterinin Türkiye'deki neslinin tükendiğine dair bir kanıt yoktur. Ancak varlığı da kanıtlanamamıştır. Her canlı gibi son Panter de bilinçsizliğin, cehaletin ve hırsın kurbanı olmuştur.

"Son Anadolu Panterinin hikayesi"

Yararlanılan Kaynaklar :

Wikipedia

Ergir. com

Yeşil Atlas

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi