Hayatımızın vazgeçilmezi un hayatınıza mal olabilir. Size unun zararlarından falan bahsetmeyeceğim. Unun patlayabildiğinden söz edeceğim. Bu durum ilk olarak 1785' te bir ekmek fırınında gerçekleşti. Bir lamba un tozlarını tutuşturdu. Başlarda ufak çaplı bu patlamanın sebebi anlaşılamadı. Ancak 1981' de ABD' de gerçekleşen büyük patlama bu olayı gündeme taşıdı. Bu olayda 9 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda yaralanan oldu. Bu olaydan kısa bir süre sonra tahıl depolarına belirli standartlar şart koşuldu. Bugünde de bu depolarda alınan önlemlerin sebebi de budur.
Un bir karbonhidrattır. Eğer havadaki karbonhidrat miktarı metreküpte 50 gr. ' ı bulursa ufak bir kıvılcım bile bu karbonhidratı tutuşturmaya yeter. Un tozu ise çok küçük olduğundan ve havaya çabuk yayılabildiğinden çok hızlı bir şekilde yanar. Un miktarı da ortamda fazlaysa seri patlamalar yaşanır. Zaten un tozunun yanması patlayarak olur. Tehlike arz eden durum havaya karışan un tozlarıdır. Yoksa yerde bulunan unun bir tehlikesi yoktur. Çünkü yanmanın gerçekleşmesi için gereken şartlardan biri de maddenin havayla temasıdır. Aynı durum şeker, çok ince talaşlar vb. ' de de söz konusudur. Depolarda gerçekleşebilecek bu patlamalar basıncın etkisiyle trajik bir büyüklüğe ulaşabilir. Yani açık havada gerçekleşen bu tür patlamaların etkisi çok az olur. Basıncın etkisiyle bu depolar tehlikeli bir hal alır ve önlemler bu yüzden getirilmiştir. Evlerde kullanılan unların bir tehlikesi yoktur. Çünkü metreküpte 50 gr. un tozunun bulunması için çok büyük miktarlarda un gerekir. Bu da ancak depolarda bulunabilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.