Derideki renk hücrelerinin yıkımına ve hücre kaybına bağlı olarak oluşan renk bozukluğuna vitiligo denir. Vitiligonun bilinen diğer ismileri ise; ala, baras, ebreş ve albinodur. Bu cilt hastalığında derinin rengi değişir ve deride büyük beyaz lekeler oluşur. Beyaz deri hastalıkları içinde en sık görüleni olmakla birlikte en çok 18 ila 22 yaş arasında görülür. Cinsiyet dağılımında kadın ve erkeklerde görülme sıklıklığı aynıdır. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalarda en çok siyah ırklarda görüldüğü tespit edilmiştir.

Sebebi henüz net olarak bilinmemekle birlikte vitiligoluların % 30'unun ailesinde aynı durum vardır. Dolayısıyla ırsi bir hastalık olduğu yönünde çıkarım yapılmaktadır.

Vitiligo hastalarının çoğunda trioid bozukluğu, böbrek üstü bezi yetmezliği ve şeker hastalığı gibi ikinci bir hastalık da görülür.

Vitiligo, en çok ağız, burun, göz, üreme organları çevresinde ortaya çıkar. Zamanla daha fazla bölgeye yayılması söz konusu olabilir.

Hastanın iyileşmesi için ilaç tedavisi, ışın tedavisi ve kozmetik boyalar kullanılmaktadır. En çok tercih edilen tedavi yöntemi ise ışın tedavisidir. Bunun yanı sıra çeşitli ilaç ve kremler kullanılarak güneşe çıkılması gerektiğini savunan doktorlar buna gerekçe olarak ise; güneş ışınlarının renk hücrelerini etkileyerek pigment oluşumunu sağlayacağını öne sürmüşlerdir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi