Vitrin hastalığı, yaşlılığın ilk belirtileri olarak kendini göstermektedir. Genellikle 50 yaşından sonra reaksiyonları göstermeye başlamaktadır. Daha erken yaşlarda da görülme olasılığı yüksektir. Bel fıtığı hastalığının belirtilerine yakın bir durum sergiler ve çoğu kez bu hastalık ile karıştırabilmektedir. Tıpta "Spinal Stenoz"olarak adlandırılan vaka, erken tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kişinin hayatını olumsuz etkileyen ve hareket özgürlüğünü kısıtlayan vaka, bazı hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Ani ağrılara ve tutulmalara sebebiyet verdiği için kişinin psikolojisini bozabilmektedir. Bu hastalık, yaşlılıkta kendini daha çok gösterse de doğuştan olabilme olasılığı da vardır.

Halk arasında "Omurga Kanalı Darlığı" olarak nitelendirilen hastalığın en önemli belirtilerini, yürüme esnasında göstermektedir. Yürürken öne doğru meyilli yürüten ve yokuş aşağıya inerken kişiyi zorlandıran ve ani bacak, bel ağrılarına sebebiyet veren bir vakadır. Ağrının ne zaman geleceği bilinmez ve bu ağrılar, ağırlık kaldırma ya da kendini yorma eylemleri ile ortaya çıkmaz. Durup dururken ağrılar kendini gösterir. İki bacağa birden ani ağrılara neden olduğu için kişi yürümekte güçlük çekmektedir. Vitrin hastalığı denmesinin en önemli nedenlerinde biri ise, kişiye ağrı saplandığında etrafa belli etmemek için olduğu yerde durur ve vitrin önünde durur gibi sabitlenir. Belirtiler sona erdiğinde yürümeye devam eder. Çoğu kez vitrinlerin önünde aniden duran ve belirli süre sonra yürümeye devam eden kişilerin bu eylemleri, bu hastalığının yol açtığı reaksiyonlar yüzündendir. Etrafa belli etmemek için bu yöntemi tercih etmektedirler. Ağrı kendini gösterdiğinde oturarak ya da öne doğru eğik pozisyon alındığında hasta kendini iyi hisseder ve şikâyetleri aza indirgenmiş olur.

Bu hastalığın oluşmasının farklı nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemli sebebi ise omurgalarda zamanla oluşan dejenerasyonlar'dır. Bu oluşum biçimi daha sık görülmektedir. Omurilikte bulunan sinirlerin her hangi bir sebepten daralması ve zedelenmesi ile oluşma ihtimalide oldukça yüksektir. Boğaz enfeksiyonları, kırılma, omurda bulunan eğrilikler, tümör gibi olumsuz sebepler de vitrin hastalığına zemin oluşturabilmektedir.

Vitrin hastalığı, erken teşhisi gerçekleşmediğinde ya da tedavi edilmediğinde birçok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Ciddi damar hastalıklarına neden olabilmektedir. Kişi bir daha yürüyemez hale gelebilmektedir. Bacakta ya da omurgalarda bir daha çözüm bulanamayacak bozukluk ve sorunlara zemin oluşturabilmektedir. Ani gelen ağrılarınız var ise ve bu ağrılar, öne eğildiğinizde ya da dinlendiğinizde geçiyor ise ve yokuş aşağı inerken zorlanıyor iseniz vitrin hastalığını yaşıyor olabilirsiniz. Bu şikâyetlerinizi var ise hemen bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Spinal Stenoz vakasının tedavisi belirli aşamalarda gerçekleştirmektedir. Hastalığın derecesine göre de tedavi uygulanmaktadır. Radyolojik muayene, uzmanların tercih ettiği en etkili yöntemdir. Bu yöntem ile hangi bölümde olduğu ve ne derecede olduğu tespit edilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ameliyatsız çözüm en etkili olandır. Ve gelişen teknoloji ile bu artık mümkün hale gelmiştir. Hasta, uzun ilaç tedavisi dönemine tabi tutulur. Ve egzersizler ile tedavi süreci desteklenir. Yapılan bu yöntemler sonucu hastalıkta gerileme ya da iyileşme olmuyor ise cerrahi müdahaleye, mecburen başvurulur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi