Mitoloji denilince Roma ile birlikte ilk akla gelen kavram, Yunan Mitolojisi'ndeki en güçlü, en büyük ve en önemli tanrı, Zeus'tur. Gökyüzünün, şimşek ve gök gürültüsünün tanrısı olarak da bilinir. Bir çok resimli tasvirde, elinde şimşekle betimlenir.

Gökyüzü tanrısı olmasından mütevellit, yağmur gibi bir doğa olayı da kendisinden beklenir. Bu nedenle de, bereket ile özdeşleştirilmiştir. Titan Kronus ve eşi Rheia'nın oğludur. Yunan mitolojisinde sıklıkla geçen tanrıça Hera'nın kocasıdır. Her tanrı figürü gibi, kendisine ait bir simge ile belirtilir. Zeus'un simgesi, bir şimşek, yanında bir boğa, bir kartal ve meşe ağacıdır. "Tanrıların ve İnsanların Babası" sıfatına da haiz olması nedeniyle, taht ve asa figürleriyle de sık sık kral algısını oluşturacak şekilde tasvir edilir.

Zeus'u anlatan tüm eserler, o'nun çapkınlığından dem vurmaktadır. İstediği her şeyin şekline bürünebilen bir özelliğe sahip olduğu için, bu anlamda mitolojik hikayelerde kendine yer bulmaktadır. Antiope için satir, Aegina için ateş, Leda için kuğu, Danae için altın yağmuru, Hera için guguk kuşu, İo için bulut, Europa için boğa olması ve Alkmene için kocasının kılığına girmesi, çapkınlığı amacıyla istediği her objeye dönüşebilmesine örnekler teşkil etmektedir. Zeus'un aşık oldukları arasında, ölümsüzlerin yanı sıra ölümlüler de vardır. Bu listedeki gözdesi ise, çoban Ganimedes'tir. Çapkınlığı nedeniyle de eşi Hera tarafından sürekli olarak takip ettirilir.

Anlatılan mitolojik hikayelerdeki en ilginç noktalardan biri, Zeus'un, babası Titan tanrı Kronos'u, yer altına hapsetmesi olayıdır. Bu olayda, diğer Olimpos tanrıları, Zeus'a yardım etmişlerdir. Daha sonra ise, Atlantisliler, Zeus'un takipçileri olan Yunanlıları, farkında olmadan yok ederek Olimposlu tanrıların gücünü kırmışlar ve Kronos ile diğer Titanlar'ı serbest bırakmışlardır. Mitolojik yapılar incelendiğinde, Zeus kültünün ilk olarak Girit'te ortaya çıktığı görülmektedir. Ancak en önemli Zeus kültü, Olympia'dadır. Olympia Zeus tapınağında yer alan Zeus kültü ise, "Dünya'nın 7 harikasından biri" olarak literatürde yer alır.

Yine bu şehirde gerçekleştirilen ilk olimpiyatlar da, Zeus adına düzenlenmiştir. Yunan mitolojisindeki en güçlü tanrı Zeus'un, Türkiye'de ilginç bir yansıması da vardır. Yabancı dillere "Bosphorus" şeklinde çevrilen "İstanbul Boğazı", Zeus'un, sevgilisi İo'yu inek şekline sokarak karısı Hera'dan saklaması mitinden gelmektedir. Buradaki bağlantı ise, Bosphorus'un "inek geçiti" anlamına gelmesindendir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi