Dünya mirası seçilebilecek yapıtlar, UNESCO tarafından kurulan UNESCO Dünya Mirası Merkezi tarafından seçilmektedir. Dünya miraslarını seçen bu merkezin kurulma amacı ise, gelecek nesillere tarihi aktarmaktır.

Bir yapıtın dünya miras listesine girebilmesi için, öncelikle ülkelerin, 1972 yılında hazırlanan ve 38 maddenin yer aldığı Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Konvansiyonu'nu imzalaması gerekmektedir. Bu anlaşmayı imzalayan devlet, kendi ülkesinde yer alan ve Dünya Miras Listesine girebilmeyi başarmış yapıtları, anlaşma gereği korumak zorundadır. Dünya Mirası Listesine, tarihi, doğal ve kültürel yapılar girme şansı yakalamaktadır. Şu anda, UNESCO'nun hazırladığı bu listede, 142 ülkeden, tam 851 yapı bulunmaktadır. Bu yapıların 166'sı doğal, 660 tanesi kültürel, 25 tanesi ise, hem kültürel hem de doğal yapıdadır. Türkiye'de ise, UNESCO Dünya Miras Listesine girmeye hak kazanmış 9 adet kültürel yapı bulunmaktadır.

Dünya Mirası Listesine Girebilme Kriterleri

* Yapıtta özgünlüğün ve yaratıcılığın çok ön planda olması

* Yapıtın, yapıldığı tarihteki yapıldığı yerin bütün kültürel, sanatsal, ekonomik, teknolojik ve mimari yapısını yansıtması

* Yapıtın, yapıldığı dönemde insan yerleşimine, insanların toprağı veya denizi nasıl kullandığına dair bir örnek sunması ve bu örneğin dayanıklılığını yitirmemiş olması.

* Yapıtın, istisnai olarak evrensel anlam taşıma özelliği olan olaylar, gelenekler, fikirler, inançlar, sanatsal ya da edebi eserlerle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisinin bulunması.

* Yapıtın, evrensel açıdan devam eden biyolojik ya da ekolojik örnek teşkil etmesi veya bunların dışında yapıtın  kaynak, su, ekosistem, bitkisel ve hayvan topluluğunun örneği olması.

* Yapıtın kayıp bir uygarlığa ait olması veya kültürel geleneği yansıtması.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi