Evlerde kullanılan çamaşır makineleri, kirli çamaşırları suyla yıkayıp temizlemeye çalışmaktadır. Fakat  çok ağır lekeler ve kumaşın türüne göre  su her zaman çamaşır temizlemede etkili olamayabilir. Bu tür lekelerde ise, daha çok kuru temizleme yöntemi kullanılmaktadır.

Kuru temizlemede, su kullanılmaz. Bu temizleme yönteminin farkı, giysileri temizlemede su yerine petrol ürününün kullanılmasıdır. Bu işlem adından anlaşıldığı gibi kuru ortamda yapılmamaktadır. İnsanlar için ıslaklık, sadece suyla temas olarak algılandığı için, bu işleme kuru temizleme adı verilmiştir.

Kuru temizlemenin ortaya çıkışına bakıldığında, petrol ürününün zorlu lekeleri çıkarması, istem dışı olarak bulunmuştur. Joly Belin isminde bir Fransız, yanlışlıkla kıyafetinin üstüne kerosen maddesi dökmüş ve bu maddenin kıyafetinin üzerindeki maddeyi temizlemesini şaşkınlıkla izlemiştir. Bu Fransız, bu gözlemden sonra bu işin üstüne giderek, Fransa'nın başkenti Paris'te, ilk kuru temizleme dükkanını, 1840'lı yıllarda açmıştır.

Kerosen maddesinin lekeleri çıkarma özelliği bulunduktan sonra, başlangıçta kuru temizleme yönteminde, kerosen veya gaz kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde, kerosen maddesi, yerini kısaca perk diye bilinen perkloroetilen maddesine bırakmıştır. Bu madde bir çözücüdür ve kuru temizleme makinesinde elbiseler bu çözücüyle yıkanmaktadır. Bu çözücünün, aynı zamanda insan sağlığına zararlı etkileri bulunmaktadır. Kuru temizlemeden çıkan bir elbisenin, eve getirilmesiyle insanlarda oluşan mide bulantısı ve baş ağrısı şikayetleri, bu madde yüzündendir. Çünkü bu madde, çok toksik bir yapıda bulunur. Bu çözücü maddeyle ilgili, çok ilginç bir tespit yapılmıştır. Perk çözücüsünün, havada milyonda yüz partikül oranında olunca yan etkileri görülmeye başlanır. İşin ilginç yanı ise, kuru temizleme makinesinden çıkmış bir kıyafetin, bir araba içerisinde kapalı olarak yaklaşık 15 dakika kadar bekletilmesiyle, perk çözücüsünün oranı, milyonda 350 partiküle ulaşmaktadır.

Kuru temizleme işleminin en büyük avantajı, elbiselerin çekmesini ve şekillerinin kaybolmasını engellemektir. Kuru temizleme işlemi, lekeleri çıkarmanın yanında, giysileri deformasyon tehlikesine karşı korumaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi